IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в САЩ се разшири за пети пореден месец

Последното тримесечие на миналата година е било най-доброто за сектора от втората четвърт на 2010 г. насам

17:12 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство в САЩ се разшири за пети пореден месец

Индустриалното производство в САЩ се разшири за пети пореден месец. По този начин секторът отчита най-доброто си тримесечие от 2010 г. насам – знак, че промишлеността също допринася усилено за напредъка на щатската икономика, пише Bloomberg.

През декември производството в заводите, мините и комуналните дружества се увеличава с 0,3% спрямо ревизирания ръст от 1%, отчетен през ноември. Резултат съвпадна с медианната прогноза на анкетираните от агенцията икономисти.

Данните на Федералния резерв на САЩ показват още, че през последните три месеца на миналата година индустриалното производство е нараснало с годишен темп от 6,8%. Това е най-големият ръст от второто тримесечие на 2010 г.

Промишленото производство, чийто дял от общото възлиза на 75%, се увеличи с 0,4 на сто на месечна база през декември, след като се разшири с 0,6% през ноември.

По данни на американското Министерство на търговията от днес строителството на жилища се е забавило с по-малко в сравнение с очакваното. Въпреки това секторът отбеляза най-добрата си година от 2007 г. насам. През декември започнатите за строеж нови жилища се свиха с 9,8% до 999 хил. броя на годишна база от ревизираните 1,11 млн. броя през ноември.

Производството в комуналните компании се сви с 1,4%, след като нарасна с 3% през ноември, показват още данните на Фед. Ръстът през ноември се дължи на лошите атмосферни условия. Добивната промишленост, към която се причислява добивът на петрол, нарасна с 0,8% на месечна база.

Студеното време имаше по-малък ефект върху производството на автомобили, въпреки че намаляха продажбите. Производството на моторни превозни средства и части за тях се увеличи с още 1,6% през декември, след като през ноември регистрира ръст от 3,6 на сто.

Изключвайки автомобилите и частите за тях, производството расте с 0,4% за втори пореден месец. Покупките на моторни превозни средства се свиха до 15,3 млн. броя на годишна база след отчетените 16,3 млн. през ноември, показват данните на Ward’s Automotive Group.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още