Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Руската централна банка изненада с първото си увеличение на лихвите от 2014 г.

Срокът да не се купува валута на вътрешния пазар се удължава до края на годината

Руската централна банка изненада с първото си увеличение на лихвите от 2014 г.

Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Руската централна банка неочаквано повиши лихвените проценти за първи път от 2014 г. насам, следвайки политиката на централните банкери от развиващите се пазари, тъй като инфлационният риск нараства в условията на обезценяваща се валута и заплахите от санкции от страна на САЩ, обобщава Bloomberg.

Основната лихва в страната беше увеличена от 7,25% до 7,50%. Само един от интервюираните 42-ма икономисти от Bloomberg очакваха повишение, докато останалите залагаха на прогноза, че няма да има промяна в лихвите. От централната банка дори заявиха, че ще „обмислят необходимостта от по-нататъшни увеличения“. 

Още по темата

„Като се има предвид това, което се случва на пазарите, инвеститорите очакват да видят някаква реакция“, коментира преди решението на банката Валерий Вайсберг, директор Анализи в Region Investment Co.

Руската централна банка затвори страницата на почти четиригодишни парични улеснения, след като санкциите, които наложиха САЩ на страната през април, засилиха инфлационните рискове.

Гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина избра да увеличи лихвите въпреки призивите на висши държавни служители това да не се случва. Икономически съветник от Кремъл нарече подобен ход „силно нежелателен“.

Рублата е загубила над 8% от стойността си от последната среща на централна банка в края на юли. След днешното решение руската валута поскъпна с 0,6% спрямо долара, но така или иначе очакванията за нестабилност на курса са значителни.

От централната банка изчисляват, че всеки спад от 10% в стойността на рублата може да добави по 1% към инфлацията. Освен това увеличаването на данъците в страната от 1 януари на следващата година се очаква да прибави 1,5 процентни пункта към ръста на цените.

Инфлационните очаквания сред домакинствата, които централната банка нарича „стълб“ на своите решения за лихвените проценти, вече се повишиха през август до 9,9% - повече от три пъти над сегашните нива на инфлацията, като това е и най-високото четене на данните от близо година насам.

Освен че се изправя срещу рисковете в икономиката чрез увеличение на лихвите, наскоро централната банка използва и други инструменти, за да подкрепи обезценяваща си валута. Тя временно спря закупуването на валута до края на септември, но в петък беше взето решение този срок да бъде удължен до края на годината.

"Решението е взето с цел да се засили предвидимостта на действията на валутните институции и да се намали силната променливост на финансовите пазари ", обясниха от регулатора. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
11
 
3
ABBA до: Maksim30
преди 6 месеца
Тъкмо това си мислех вчера. Да се прави наопъки на МВФ да вървят нещата :)
4
 
15
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Набиулина направи обратното на това което поиска МВФ. Значи Русия ще е добре.
13
 
1
 
1
преди 6 месеца
Запазва се Руската централна банка да работи без защита срещу щети и страданията на руснаците се увеличават.
Възможностите са:
Първа: При Централна банка без защита срещу щети – щетите се увеличават.
Втора: При Централна банка със защита срещу щети е прекратен водещият причинител за сегашни щети.

Още от Новини
Фед даде знак, че запазването на лихвите без промяна не е сигурно