IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка намали основната си лихва с най-много от 5 години насам

Институцията понижи ставката с 1 процентен пункт до 4,5% и сигнализира, че може да са необходими и допълнителни съкращения

15:05 | 19.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Централната банка на Русия намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта до 4,50%. Това е най-голямото съкращение на лихвения процент за последните пет години. Бордът на институцията аргументира решението си с това, че дезинфлационните фактори са били по-дълбоки от очакваното поради по-голямата продължителност на ограничителните мерки в Русия и по целия свят, ефектът от краткосрочните проинфлационни фактори е бил изчерпан до голяма степен, а инфлационните очаквания на домакинствата и бизнеса са намалели. Според централните банкери при тези обстоятелства и без намеса от нейна страна съществува риск през 2021 г. инфлацията да се отклони значително от целта от 4%.

Институцията също така сигнализира, че ако ситуацията се развие в съответствие с основната ѝ прогноза, банкерите ще разгледат необходимостта от по-нататъшно намаляване на лихвените си проценти на предстоящите си заседания. р р

„Динамиката на инфлацията през тази и през първата половина на 2021 г. ще бъде повлияна до голяма степен от рязкото намаляване на вътрешното и външното търсене през второто тримесечие. Дезинфлационният ефект на слабото търсене се засили поради текущия и отложения икономически ефект от ограниченията. Очакванията на домакинствата и бизнеса за инфлация намаляха след краткотраен растеж в периода между март и април“, пише в изявлението на институцията.

Руската рубла остана на най-силното си ниво от 10 юни на ниво от около 69,4 долара в петък след като банката намали лихвите до рекордно ниското ниво - в съответствие с прогнозите. Валутата е подкрепена от ежедневните продажби на чуждестранна валута от страна на централната банка.

Централните банкери прогнозират, че през следващите месеци динамиката на потребителските цени ще бъде допълнително ограничена от засилването на рублата, наблюдавано в периода от май до началото на юни на фона на стабилизирането на световните финансови пазари и растящите цени на петрола

Наред със значителния спад на външното търсене, отрицателният натиск, който мерките срещу коронавируса оказват върху икономическата активност, е по-разширен, отколкото централната банка прогнозира през април.

„Имаше значителен спад в бизнес активността в сектора на услугите и производството; бе отчетено значително свиване на броя на новите поръчки на външния и вътрешния пазар; инвестициите намаляха. Безработицата нараства, а доходите се свиват. Имаше значителен спад в продажбите на дребно. Постепенното премахване на ограниченията между май и юни помага на секторите, ориентирани към потреблението, постепенно да се възстановят. Въпреки това, последните проучвания на бизнеса неизменно отразяват предпазливи настроения“, смятат централните банкери.

Свиването на БВП през второто тримесечие може да се окаже по-значително от очакваното. В същото време руското правителство и централната банка предприеха мерки, насочени към смекчаване на икономическите ефекти от пандемията на коронавирус. При тези условия БВП ще се свие с между 4 до 6% през 2020 г., прогнозират от банката.

Дезинфлационните рискове преобладават над проинфлационните. При базовия сценарий дезинфлационните рискове са свързани главно с несигурността по отношение на по-нататъшното развитие на ситуацията с пандемията от коронавирус в Русия и в световен мащаб, мащаба на възможните мерки за борба с нея и тяхното въздействие върху икономическата активност, както и скоростта, с която световната и руската икономика ще се възстановят при премахване на ограничителните мерки.

„Средносрочната динамика на инфлацията ще се повлияе значително от параметрите на фискалната политика, по-специално от мащаба и ефективността на мерките на правителството за смекчаване на последиците от пандемия от коронавирус и преодоляване на структурните ограничения, както и скоростта на консолидиране на бюджета за фискалната 2021-2022 г.“, пише още в изявлението на Руската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още