IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на японския износ през април остана под прогнозите

Централната банка остави основната лихва без промяна и не разшири програмата си за изкупуване на активи

11:54 | 23.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на японския износ през април остана под прогнозите

Износът на Япония нарасна по-бавно от предвижданията през април, засегнат от спада на доставките за Китай и Западна Европа, съобщи ВВС. На годишна база износът е регистрирал ръст от 7,9%, докато повечето прогнози бяха за ръст от близо 12%.

Доставките за Китай, най-големия японски търговски партньор, и Западна Европа, един от ключовите пазари на страната, са намалели с над 7%.

Според анализатори дълговата криза в еврозоната, съчетана с икономическото забавяне в Китай, може да продължи да се отразява неблагоприятно на японския износ.

„Тъй като износът за Китай остава слаб, възможността за продължително забавяне в китайската икономика е източник на тревога за японската икономика“, заяви Юичи Кодама, икономист в Meiji Yasuda Life Insurance. „Ако погледнем напред, дали японският износ ще се възстановява постоянно или не, ще зависи от развитието около дълговата криза в еврозоната“, добави той.

Анализатори изтъкват, че друг ключов фактор в данните за износа през април е ниската база за сравнение. През април миналата година японският износ, особено този на автомобили и електроника, се понижи след земетресението и вълните цунами през март, причинили сериозни щети на инфраструктурата в страната и прекъснали веригите за доставки.

Макар износът на автомобили да започна да се възстановява сериозно, нараствайки с до 220% през април на годишна база, други ключови сектори продължават да се мъчат. Доставките на промишлени стоки, машини и електрическо оборудване са намалели през месеца, натежавайки върху данните за общия износ.

„Като се има предвид спада в износа през април миналата година след земетресението, естествено е сега експортът да нарасне с двуцифрен процент“, заяви Ясуо Ямамото, главен икономист в изследователския институт Mizuho. „Темпото на възстановяване на износа изглежда е слабо. А все още е рано да се твърди, че износът се е върнал до нивата отпреди земетресението“, добави той.

През април Япония е регистрирала търговски дефицит на стойност 448 млрд. йени при средни очаквания на анализаторите за дефицит от 620 млрд. йени.

Междувременно японската централна банка остави без промяна основния лихвен процент на ниво между 0% и 0,1% и не предприе други мерки за разхлабване на монетарната си политика, съобщи MarketWatch.

Финансовата институция не разшири програмата си за изкупуване на активи, посочвайки, че промяната в потребителските цени на годишна база е вероятно да се задържи около 0% „за известно време“. И двете решения са в унисон с очакванията на анализаторите.

От централната банка отбелязаха, че икономиката на страната преминава към етап на ускорен растеж, тъй като публичните инвестиции нарастват и частното потребление се подобрява.

Според експертите на финансовата институция обаче световната икономика е в период на висока степен на несигурност на фона на дълговите проблеми в Европа и трябва да се отдава нужното внимание на промените в цените на суровините и на средносрочните и дългосрочните инфлационни очаквания.

Японската централна банка е поставена под нарастващ натиск от правителството и икономически кръгове да направи повече за ограничаване на дефлацията и стимулиране на ръста.

След съобщението йената поскъпна до 79,61 йени за долар спрямо 79,82 йени за долар в търговията дотогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още