IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излишъкът по текущата сметка на Япония с ръст на месечна и спад на годишна база

Търговският баланс обаче може да излезе на дефицит заради стабилния внос на горива, коментира анализатор

12:27 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Излишъкът по текущата сметка на Япония с ръст на месечна и спад на годишна база

Излишъкът по текущата сметка на Япония се понижи през март на годишна база, но регистрира подобрение на месечна, докато износът бавно се възстановява заради увеличаващото се търсене от САЩ и ръста на печалбите от инвестиции в чужбина, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на японското министерство на финансите.

На годишна база излишъкът по текущата сметка е намалял с 8,6% до 1,589 трилиона йени (19,98 млрд. долара), но това е доста под средните очаквания на анализаторите за спад от 18,3% до 1,421 трилиона йени, както и спрямо регистрираният през февруари ръст от 30,7%.

Очаква се излишъкът по текущата сметка да се запази заради печалбите от японските инвестиции в активи в чужбина, помагайки на страната да финансира огромния си публичен дълг само от вътрешни източници.

Натискът върху излишъка може да дойде от вноса на повече изкопаеми горива след спирането на всички ядрени реактори в страната.

„Свързаният със САЩ износ показва сила, а износът за Китай изглежда ще се възстанови през настоящата година, така че това трябва да помогне на Япония да регистрира излишък по текущата сметка в краткосрочен план“, заяви Юичи Кодама, икономист в Meiji Yasuda Life Insurance.

„Търговският баланс обаче може да се окаже в дефицит заради стабилния внос на горива за действието на топлоцентралите като алтернатива на ядреното гориво. В дългосрочен план излишъкът по текущата сметка е с тенденция на понижаване“, добави той.

Търговският излишък на годишна база се е свил с над 98% до 4,2 млрд. йени (52,7 млн. долара) при 102,1 млрд. през февруари, съобщи MarketWatch.

През миналата година балансът по текущата сметка се влоши рязко, тъй като износът спадна и разходите за внос на горива нараснаха след опустошителното земетресение и вълните цунами от март 2011 г., което доведе до спиране на голяма част от ядрените реактори в страната.

Износът през март е нараснал със 7,3% на годишна база, което е първи месец на печалба за последните шест. Вносът е нараснал с 11,9% на годишна база, което е слабо увеличение спрямо регистрираните 11,1% през февруари.

Излишъкът по приходния баланс е нараснал с 10,1% през март до 1,8 трилиона йени, като това е най-добрият резултат за последните 5 месеца, след като инвеститорите прибраха печалби и дивиденти от чужбина в Япония, сочат данните на министерството.

По-големият от очакваното ръст на износа през март, посочен в публикувани миналия месец данни на японските митници, увеличи надеждите, че търсенето в чужбина се стабилизира, което може да подкрепи износно ориентираната японска икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още