IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите спомогна за ръста на активността на компаниите в еврозоната

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global за еврозоната е нараснал до 54,9 пункта през март

13:57 | 05.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Секторът на услугите е бил основен двигател за ръста на активността на компаниите в еврозоната през миналия месец. Тогава сезонноизгладеният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global за еврозоната е нараснал до 54,9 пункта, показват данните, публикувани във вторник.

Активността на фирмите се е забавила спрямо февруарския петмесечен връх, когато индексът е бил на ниво от 55,5 пункта, но резултатът все още показва силен ръст, движен от сектора на услугите.

Индексът PMI за бизнес активността в сектора на услугите в еврозоната е отбелязал увеличение от 55,5 пункта през февруари до 55,6 пункта през март. Това е бил най-бързият темп на растеж от четири месеца насам.

Повишението е било подпомогнато от облекчаването на противоепидемичните мерки на Стария континент, което е довело и до стабилно увеличение на новите поръчки през март. Производството също е записало ръст, макар и по-умерен.

Въпреки добрите резултати експертите в проучването посочват, че е имало значително влошаване на бизнес нагласите през март, а очакванията за бъдещото производство са се свили до 17-месечно дъно. Оптимизмът е намалял както сред производителите, така и сред доставчиците на услуги. Очакванията на компаниите са предизвикателствата пред тях да се увеличат в следващите 12 месеца. Причина за влошените очаквания са били инфлационният натиск и нарастващото геополитическо напрежение.

В същото време заетостта е продължила да нараства. Темпът на растеж на работните места е достигнал най-високото си ниво от четири месеца.

Сезонноизгладените данни, събрани в периода 11-28 март, показват, че Ирландия е отчела най-добрата бизнес активност, а растежът ѝ е достигнал петмесечен връх. На второ място е била Франция, докато Германия, Испания и Италия са записали по-умерени ръстове на бизнес активността.

Бизнес активността в сектора на услугите в Германия е достигнала най-високото си ниво от септември 2021 г.. Индексът PMI е достигнал 56,1 пункта през миналия месец спрямо февруарските 55,8 пункта. Причина за положителната тенденция е било разхлабването на ограничителните мерки против коронавируса.

Френският сектор на услугите също е записал добро повишение от 55,5 пункта през февруари до 57,4 пункта през март. Така бизнес активността е нараснала с най-бързия си темп от ноември миналата година заради облекчените мерки и нарасналата активност на потребителите.

Въпреки че картината не е по-различна в Испания, експертите от S&P Global посочват, че темпът на растеж се е забавил, а несигурността допълнително е нараснала заради войната в Украйна. През март бизнес активността се е свила до 53,4 пункта. За сравнение - през февруари нивото й е било 56,6 пункта.

"Допълнителното отваряне на икономиката на еврозоната насред отшумяващата вълна на омикрон щама осигури добре дошъл попътен вятър за бизнес активността през март", коментира главният бизнес икономист в S&P Global Крис Уилямсън.

Той предупреди, че устойчивостта на икономиката на блока ще бъде подложена на изпитание през следващите месеци заради предизвикателства, които могат да включват допълнително поскъпване на енергоносителите и на другите суровини.

"Следователно перспективите за растеж са се влошили във време, когато инфлационните перспективи също не са се подобрили. Рецесията не е сигурна, тъй като степента, до която икономиката може да пострада през следващите месеци, ще зависи от продължителността на войната и от промените във фискалната и паричната политика", заяви Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още