Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Шведската централна банка първа излезе от територията на отрицателните лихви

В същото време Централната банка на Норвегия запази непроменен основния си лихвен процент

Шведската централна банка първа излезе от територията на отрицателните лихви

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Швеция повиши основната си краткосрочна лихва обратно до 0% на декемврийското си заседание, проведено в четвъртък. Това сложи край на поддържаната от пет години насам линия на отрицателни лихвени проценти, информира CNBC.

Повишението от 75 базисни пункта означава, че Riksbank става първата централна банка, която започва да увеличава лихвените си проценти.

Още по темата

Междувременно лихвите все още са отрицателни в еврозоната, Япония, Дания, Швейцария и Унгария.

„Riksbank оценява, че условията са добри, за да може инфлацията да остане близо до целта, в бъдеще...Следователно, в съответствие с оценката през октомври, Изпълнителният съвет реши да повиши референтния си лихвен процент от -0,25 процента до нула процента“, се казва в съобщение на централната банка.

Най-старата централна банка в света за пръв път намали лихвите до -0,10% през 2015 г., притеснена от това, че кризата в еврозоната ще удари и без това слабите цени и ще доведе до дефлационна спирала в японски стил.

Въпреки това, от Riksbank изразяват притеснение, че отрицателните лихви увреждат икономиката, повишавайки цените на активите и дълга и увеличавайки риска от финансова криза.

От своя страта Централната банка на Норвегия очаквано остави основния лихвен процент непроменен на ниво от 1,5 процента. От банката заявиха, че "нивото на инфлацията се намира близо до целта и използването на икономическия капацитет е малко над нормалното ниво. Обезценяването на кроната вероятно ще ускори инфлацията донякъде, а растежът на заплатите изглежда ще остане умерен в бъдеще". Гуверньорът на централната банка Ойстън Олсън добави, че "лихвеният процент най-вероятно ще остане на сегашното си ниво в близкото бъдеще".

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Лагард открехва вратата за по-гъвкав подход към инфлационната цел