IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед Ню Йорк: Паричната политика е в добра позиция за подкрепа на икономиката

Джон Уилямс, който управлява звеното на Централната банка на САЩ в Ню Йорк, посочи, че очаква американската икономика да нарасне с около 2% през 2020 г.

22:30 | 18.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Управителят на Федералния резерв на Ню Йорк Джон Уилямс заяви, че паричната политика е в добра позиция за подкрепа на икономиката. Уилямс изрази своята позитивна нагласа относно перспективите за 2020 г., съобщава Ройтерс.

 „Чувствам се много добре относно това как беше икономиката през тази година, как напредва, и се чувствам много добре как ще изглежда през следващата година“, посочи Уилямс в интервю за CNBC.

Банкерът заяви, че очаква американската икономика да нарасне с около 2% през следващата година, докато равнището на безработица ще остане близо до 3,5%, а инфлацията ще се доближи до целта на Федералния резерв от 2%.

Служителите на Фед гласуваха единодушно, че оставят непроменени лихвените проценти на заседанието през миналата седмица. Уилямс казва, че бъдещите решения за лихвените проценти ще зависят от данните и ще отразяват мненията, изразени от някои негови колеги тази седмица.

Уилямс похвали усилията на централната банка да успокои паричните пазари, след като кризата на ликвидността в средата на септември доведе до краткосрочни лихвени проценти над целевия диапазон на Фед.

Централната банка на САЩ инжектира милиарди долари ликвидност на пазарите за овърнайт кредити чрез операции на пазара за споразумения за обратно изкупуване, или репо. И от средата на октомври Фед купува 60 милиарда долара месечно в краткосрочни държавни облигации, за да увеличи размера на баланса и да увеличи нивото на резервите в банковата система.

Попитан дали регулациите трябва да бъдат коригирани, за да се облекчи стресът на репо пазара, Уилямс каза, че фокусът му е върху провеждането на паричната политика. Той подчерта, че е възможно да се появи известен натиск през следващите няколко седмици, но добави, че Фед е готов да предпази от проблеми функционирането на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още