Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Текущата сметка на Гърция излезе на излишък за май

За първите пет месеца на годината обаче балансът по текущата сметка остава почти без промяна спрямо година по-рано при дефицит от 4 млрд. евро

Текущата сметка на Гърция излезе на излишък за май

Снимка: Ройтерс

Балансът по текущата сметка на Гърция излезе на излишък през май на годишна база преди всичко благодарение на подобрение на всички по-важни компоненти, включително на търговския и на баланса в сферата на услугите, съобщи централната банка на страната, цитирана от Ройтерс.

Данните показват, че през май е регистриран излишък в размер на 191 млн. евро спрямо дефицит за 658 млн. евро година по-рано (през май 2017 г.) и след дефицит за цели 1,344 млрд. евро през четвъртия месец на 2018 г.

В същото време приходите от туризъм са скочили с близо 40% до 1,475 млрд. евро спрямо 1,095 млрд. евро през миналия май.

Още по темата

Търговският дефицит се сви със 127 млн. евро до 1,4 млрд. евро благодарение на подобрение както на баланса на петролните, така и на непетролните стоки, тъй като гръцкият износ нарасна по-силно от вноса.

За първите пет месеца на годината обаче балансът по текущата сметка на Гърция остава почти без промяна спрямо година по-рано при дефицит от 4,0 млрд. евро, тъй като по-високият излишък в сферата на услугите беше компенсиран негативно от нарасналия негативен баланс при търговията със стоки.

Трябва да се има предвид, че през цялата 2017-а година дефицитът по текущата сметка на Гърция достигна 1,5 млрд. евро, което е с 418 милиона евро по-малко, отколкото година по-рано.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Статуквото в Анкара призовава за „нов и справедлив“ валутен режим