IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на растеж на българската икономика се е забавил в края на 2021 г.

БВП на страната ни е нараснал с 4,5% в последното тримесечие на годишна база спрямо ръста от 5% през предходните три месеца на 2021 г.

14:06 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ </em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на България се е забавил в последните месеци на миналата година, показват сезонноизгладените данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани във вторник.

През последните три месеца на миналата година българската икономика се е разраснала с 4,5% на годишна база. За сравнение, ръстът през предходното тримесечие е бил в размер на 5 на сто. На тримесечна база обаче е налице ускорение до 1% спрямо увеличението от 0,8% до края на септември 2021 г.

Данните на Евростат показват, че темпът на растеж на БВП постепенно се е забавил в хода на 2021 г. Първото тримесечие на миналата година е започнало със свиване на БВП в размер на 1,4% на годишна база, последвано от рязък ръст от 7,3% през второто тримесечие. След това разширяването на икономиката се е забавило до 5%, а през последното тримесечие до 4,5 на сто.

Прогнозите на Българска народна банка (БНБ) към момента са българската икономика да приключи 2022 г. с ръст от 3,6%. Инфлацията в следващите месеци ще се ускори и ще надхвърли 10%, във втората половина на годината ще се поуспокои, но все пак в края на 2022 г. ще е на нива около или дори над сегашните – 7,5%.

Очакванията на централната банка значително се различават от тези на финансовото министерство. Според министъра на финансите Асен Василев инфлацията у нас няма да надхвърли 10% през тази година. Заложеният растеж на икономиката в бюджета за тази година е в размер на 4,8%, а инфлацията ще бъде между 4-5%.

Що се отнася до БВП на еврозоната и на Европейския съюз (ЕС), данните на европейската статистическа служба показват, че показателят през четвъртото тримесечие е нараснал със съответно 0,3% и с 0,4% на тримесечна и с 4,6% и с 4,8% на годишна база.

euro1 euro1

Източник: Евростат

Предварителните данни на Евростат сочат, че през 2021 г. годишният растеж на икономиката и на еврозоната, и на ЕС е бил в размер на 5,2%.

Агенцията представи и данни за заетостта. Според тях броят на заетите е нараснал с 0,5% и в еврозоната, и в ЕС през четвъртото тримесечие на тримесечна база. Спрямо последното тримесечие на 2020 г. заетостта се е увеличила с 2,1% в двата региона, което означава, че остава без промяна спрямо данните за третото тримесечие.

Според предварителните данни на Евростат годишният ръст на заетостта през 2021 г. е бил в размер на 1,1% за еврозоната и 1,2% за ЕС.

euro2 euro2

Източник: Евростат

Друг доклад на Евростат от вторник показа, че износът на еврозоната към останалата част от света е нараснал с 14,1% през декември на годишна база до 218,7 млрд. евро. Вносът от останалия свят е бил на ниво от 223,3 млрд. евро и е отбелязал повишение от 36,7 на сто на годишна база, а основен двигател за него в бил вносът на енергия. В резултат на това еврозоната е отчела търговски дефицит в размер на 4,6 млрд. евро през декември. За сравнение – през декември 2020 г. е имало излишък на стойност 28,3 млрд. евро. Търговията в рамките на еврозоната е нараснала до 191,9 млрд. евро през декември, което е ръст от близо една трета на годишна база.

Що се отнася до ЕС, износът на страните членки извън съюза през декември е бил 198,2 млрд. евро или с 12,5 на сто повече спрямо декември 2020 г. Вносът към ЕС от останалата част на света се е равнявал на 208,2 млрд. евро (41,8% ръст за година). Така ЕС също е отбелязал търговски дефицит в размер на 10 млрд. евро спрямо постигнатия година по-рано излишък в размер на 29,3 млрд. евро. Търговията в рамките на ЕС е нараснала с 25,3 на сто до 297,3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още