IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три гръцки банки вече използват механизма ELA

Според Ройтерс те вече са получили около 2 млрд. евро

16:37 | 03.02.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Три от четирите големи гръцки банки са започнали да използват Спешната помощ за ликвидност (Emergency Liquidity Assistance, ELA) от централната банка на Гърция, заявиха във вторник източници за Ройтерс.

Според данните, които до момента не са потвърдени от политици, до момента е била използвана помощ за около 2 млрд. евро. Имената на банките не се съобщават.

ELA представлява система за отпускане на спешни заеми от централните банки към търговските банки, като гръцките бяха силно зависими от тези средства в пика на кризата през 2012 г. Това е специализиран инструмент за помощ на банките, които не могат да получат достъп до средства на пазара на едро. Ако банките в една страна загубят достъп до нормалните начини за даване на заем от Европейската централна банка (ЕЦБ), то ELA е последният им вариант да си набавят нужното евро.

На 16 януари стана ясно, че две банки – Alpha Bank и Eurobank, кандидатстват за инструмента.

Новините идват на фона на продължаващото намаляване на експозициите на чужди банки към гръцкия финансов сектор през последните седмици. Това поставя банките в страната под риск от загуба на ликвидност, тъй като някои вложители намаляват депозитите си.

Гръцките банки играят ключова роля при финансирането на правителството, защото купуват по-голямата част от облигациите. Банките обаче загубиха депозити за около 11 млрд. евро през януари, когато крайнолявата партия СИРИЗА спечели изборите.

Към ELA се прибягва, когато банката има недостиг на средства или неподходящо обезпечение, за да може да тегли от Европейската централна банка. "Ню Йоркс таймс" посочва, че ELA отпуска средства само на ликвидни банки.

Цената на кредите от ELA е по-висока от заемите от Европейската централна банка (1.55% срещу 0.05%) и за отпускането им е нужно одобрение от ЕЦБ във Франкфурт. 

За даване на банкови заеми над определено ниво Гръцката централна банка трябва да информира целия управителен съвет на ЕЦБ. Ако две трети от 25-те членове на управителния съвет не се съгласят, тогава ELA няма да може да бъде използвана.  

Според източниците на Ройтерс ЕЦБ е одобрила използванетo на ELA на 21-и януари за срок от две седмици. Ситуацията ще бъде обсъдена отново в сряда. 

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Аа сефте, на робския гръб и тва е малко, ако може да работим всичи само за банкерите и да караме на фотосинтеза екстра ше стане работата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Jorkata
преди 9 години
Пак ще се налапат за чужда сметка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Ела ела, както казват гърците :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още