IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Озбърн: Сблъсък с Гърция представлява най-големият риск за световната икономика

Призовавам гръцкия финансов министър да действа отговорно, заяви британският му колега след срещата им в Лондон

18:13 | 02.02.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовите министри на Великобритания и Гърция Джордж Озбърн и Янис Варуфакис се срещат на Даунинг стрийт 11. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовите министри на Великобритания и Гърция Джордж Озбърн и Янис Варуфакис се срещат на Даунинг стрийт 11. Снимка: Ройтерс

Британският министър на финансите Джордж Озбърн предупреди в понеделник, че противопоставяне между Атина и еврозоната е „най-големият риск за световната икономика“. Той направи това изявление след среща с гръцкия си колега Янис Варуфакис, пише The Financial Times.

Гръцкият финансов министър пристигна в Лондон в понеделник като част от обиколката на европейските столици и на фона на страховете за нарастващото въздействие от авантюризма на новото правителство в Атина.

„Имахме конструктивен диалог и е ясно, че противопоставяне между Гърция и еврозоната е най-големият риск за световната икономика“, заяви Озбърн. „Призовавам гръцкия финансов министър да действа отговорно, но също така е важно еврозоната да има по-добър план за работните места и растежа“.

„Това е нарастваща заплаха за британската икономика. И ние трябва да направим така, че в Европа, както и във Великобритания, да избираме компетентността пред хаоса“.

Предупреждението на британския финансов министър илюстрира притеснението сред европейските политици, че походът на Атина срещу политиката на икономии може да има сериозни последствия.

Варуфакис пристигна във Великобритания след визита в Париж. Той се опитва да събере подкрепа за нова сделка с кредиторите на фона на предупреждения, че твърдата позиция може да хвърли Гърция във финансов хаос.

В неделя той привлече внимание във френската столица, когато заяви, че ще отнеме до четири месеца, за да се постигне така наречения от него „нов договор“ с кредиторите. Финансовият министър заяви, че Атина ще отхвърли всякакви нови заеми по международния си план за спасение, въпреки че планът на стойност 172 млрд. евро изтича в края на месеца.

Варуфакис носеше кожено яке върху костюма си и се отличаваше с типичния за новото правителство външен вид без вратовръзка. Той се срещна с Озбърн на Даунинг стрийт 11, където му бе казано, че Великобритания очаква Атина да спази задълженията си. Страната е обвързана с гръцкия спасителен план чрез членството си в Международния валутен фонд.

Озбърн иска да насърчи реформи в еврозоната, която е най-големият търговски партньор на Великобритания. Той също така разглежда кризата в Гърция като поучителен урок за това какво се случва, ако една страна започне да следва безотговорна икономическа политика – не толкова скрита нападка към лейбъристката опозиция в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
От една страна, немците са кредитор. От друга.... дълга може да бъде към бъдещето, не към марсианците. Знаем как работят банките :)Даваш там 10 лева, а банката дава 8 от тях на заем ама в твойта сметка си има 10 :) значи твоите 10 лефчета са станали 18. В тази игра като се включат и 5 нива деривати и количеството появили се пари става ОГРОМНО. И като си Е... ***... докато не напечатаме да напълним дупката ( демек докато не обезценим спестяванията) кризата НЕ минава. И ТЕ ТАКА! Всички са длъжници а нема кредитори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Стефчо
преди 9 години
имам предвид принципа на доминото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
ако всички са длъжници и няма нито един кредитор явно дългът е към марсианците:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Не мога да разбера какво безотговорно вижда в позицията на Гърция англичанина? Гърците просто искат да им отпишат някакви келяви 100-200 милиарда евро за да могат да спасят цялата световна икономика :)Някои могат да нарекат тази тактика елементарно изнудване, но според гърците това е отговорна политика коиято ще ги спаси тях и цялата световна икономика :) Да живеят спасителите и отговорните политици! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
Стефчо
преди 9 години
Абе, така е, ама когато всички са задлъжнели до шия и едно камъче може да преобърне колата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
stasi666
преди 9 години
Тези нали искаха да напускат ЕС,а сега акъли дават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
След една седмица никой няма да помни тази формална обиколка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
Ricco
преди 9 години
Озбърн не е искал да всява паника - не за световната, а за галактическата икономика е най-голям риска с Гърция... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още