IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас няма да търси помощ от Русия

Гръцкият премиер също така изключи възможността Гърция да излезе от еврозоната

15:52 | 02.02.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Кипър Никос Анастасиадис (вляво) и Алексис Ципрас в Никозия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис (вляво) и Алексис Ципрас в Никозия. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви днес, че оглавяваното от него правителство ще се възползва изцяло от мандата за преговори с европейските партньори и изключи възможността да потърси помощ от Русия, предаде Ройтерс.

„Водим значителни преговори с партньорите ни в Европа и с тези, които ни кредитираха. Имаме задължения към тях“, заяви Ципрас по време на пресконференция, запитан дали Гърция би приела помощ от Русия.

„Точно в момента няма други идеи на масата“, каза той.

Говорейки в Никозия по време на първото си посещение в чужбина в качеството си на премиер на Гърция, Ципрас заяви, че е обсъдил с президента на Кипър Никос Анастасиадис нуждата от координирана позиция за „мост на мир и сътрудничество между Европа и Русия“.

Ципрас изключи също възможността Гърция да излезе от еврозоната, като посочи, че всеки, които вярва, че малки държави в еврозоната като Гърция и Кипър не са важни за блока, ще бъде опроверган.

„Европейският съюз и еврозоната биха били разчленени в югоизточната си част без Гърция и Кипър“, каза Ципрас.

Той призова също механизмът на т. нар. „тройка“ – инспекторите от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които оказват контрол над финансите на изпаднали в затруднение държави, да бъде заменен.

„Вярвам, че това ще бъде зряло и необходимо развитие за Европа“, посочи Ципрас.

Гръцкият премиер обяви също, че правителството му силно подкрепя усилията на Кипър за обединение на острова, разделен на турска и гръцка част.

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 9 години
САЩ ще се справят с Русия и без Европа. Два пъти освобождаваха Франция от Германия. Сега и от Русия ли ще трябва да я освобождават? А ако не видяхте, на Ципрас му омекнаха коленете и външният му министър гък не каза против удължаването на санкциите. Съветвам *** да престанете да обитавате паралелният свят на Путин. Момчета слезте на земята!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 16
многодобре
преди 9 години
...обявиха се (гърците) за преразглеждане на санкциите срещу Русия,казаха в прав текст,че договорът между САЩ и ЕС (http://***.banker.bg/sviat/read/novoto-grucko-pravitelstvo-vuznameriava-da-blokira-transatlanticheskoto-sporazumenie),е в ущърб на народа не Гърция а и на Европа.Коленете на Обама омекнаха.....Така се прави политика......Плевнелиев,колко *** трябва да оближе,че да получи подобно внимание?Правителството и по очи да лази (те друга и неумеят) не ще постигне подобен успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 6
Mesoiadess
преди 9 години
Поведението на Ципрас ще се смени поне 100 пъти , а борси и медии ще се впущат в догатки и коментари. Понякога различни членове на правителството ще дават различен тон . Всичко е театър .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 18
многодобре
преди 9 години
Гърция постига това,което и е нужно в момента и хората,които не го забелязват са ....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 16
Българофил
преди 9 години
Да не е луд да напуска?Русия пък каква помощ може да му предложи много чудно като тя се нуждае повече от помощ?Тръгнали некви ентусиазирани *** да се радват след поредната пропаганда, че Гърция била с Русия.Искам да се обърна към тези палячовци и да им напомня как преди три месеца псуваха Гърция.*** като вожда им.А на Меркел не трябва да и пука и никакъв компромис за тия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 10
bgMan
преди 9 години
И ся кво?Русофилчетата и останалите модерни привърженици на крадене и НЕвръщане трябва да си намерят друг предвестник на разпада на ЕС щото на тоя нещо му стана и май започна да се отмята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още