IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина предлага връзване на изплащането на дълга с темпа на растеж на БВП

5% от гръцката икономика отиват за изплащането на дългове, посочва икономическият министър Георгиос Статакис

12:40 | 02.02.15 г. 23
Атина предлага връзване на изплащането на дълга с темпа на растеж на БВП

Новият икономически министър на Гърция Георгиос Статакис предложи иновативен начин за решаване на казуса със задълженията на Атина – връзване на изплащането на дълговете с динамиката на движение на брутния вътрешен продукт (БВП).

В интервю за германското издание Der Spiegel Статакис каза, че в момента 5 на сто от гръцкия БВП отива за изплащането на държавните дългове.

"Би било добре, ако плащанията са свързани с темпа на растеж: ако има по-голям растеж, плащанията ще са повече", каза министърът.

Икономическият министър отбеляза, че Атина трябва да плати на кредиторите 2,3 млрд. евро до края на февруари, предава Deutsche Welle. Това е и основната причина новото гръцко правителство да преговаря с европейските лидери, като се надява да постигне промяна в програмата за кредитиране.

През миналата седмица преговорите с "тройката" международни кредитори – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, бяха прекратени едностранно от властите в Атина.

Към момента публичният дълг на Гърция е в размер на 230 млрд. евро, или приблизително 175% от БВП.

Вчера вечерта гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви в Париж, че желае глобално споразумение за финансовата ситуация на Гърция да бъде постигнато до края на май, предадоха АFP и БТА.

Дотогава Гърция няма да търси нови заеми, заяви той на пресконференция след срещата си с френския финансов министър Мишел Сапен.

По думите му Гърция е станала пристрастена към взимането на кредити и трябва да се сложи край на тази зависимост. Бяхме избрани, за да сложим край на това пристрастяване, каза министърът, цитиран от Ройтерс. "Изплащането на сегашните ѝ дългове трябва да бъде обвързано със способността на Гърция да възстанови растежа си", добави той.

Франция е готова да помогне на новото гръцко правителство да постигне споразумение с международните партньори, заяви френският финансов министър, според когото е закономерно Атина да се тревожи за бремето на дълга си и да търси начин да го облекчи, предаде Ройтерс.

Френското социалистическо правителство предлага подкрепа за усилията на Гърция да предоговори задълженията си по огромния спасителен план, предаде Асошиейтед прес. Франция е "повече от готова" да подкрепи Гърция, заяви Мишел Сапен и призова за "нов договор между Гърция и партньорите ѝ".

Варуфакис подчерта, че Гърция иска да върне парите, но добави, че той иска нови условия и нови партньори за преговори, тъй като по думите му не си струва да се преговаря с т.нар. "тройка" кредитори, които поставиха строги условия за спасяването на Гърция.

Освен това Варуфакис заяви, че има намерение да посети Германия - Берлин и Франкфурт, седалището на Европейската централна банка, за да разясни позицията на Атина, предаде Франс прес.

Впоследствие от германското министерство на финансите са коментарила за Франс прес, че не са получавали официална молба от гръцката страна за подобна визита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 34 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Как разбра, че са кеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 33 rate down comment 1
kolojiko
преди 9 години
Незнам дали е петродолар, но имай предвид, чи и iPhone е също в долари. И имат в момента 168 милярда в кеш (колкото половината резерв на Русия). Та има икономика в САЩ не е от петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 33 rate down comment 1
trendline
преди 9 години
Велики , велики ама ги е страх да не загине петродолара, че за една седмица ще изчезнат като държава. То затова е боя по целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 35 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
кофти, костюма сяда срещу човек, облечен по тоя начин и си мисли, ами сега, мамка му?! ние за това не сме инструктирани!! как по дяволите ще водя смислен разговор, та ние знаем само да правим високопарни изкавания, без реално значение?! ние знаем как да изглеждаме добре пред камера и да звучим уверено /като плещим глупости със сериозен тон/ но как да се спазарим с някой, който си знае интереса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 38 rate down comment 4
tonitov
преди 9 години
Тия червени продължават да се въртят. Тоя Андрешко отново ли е полужителен герой. И не, че всеки път ни обират, а Европа ни била крива. Успяват да ни заблуждават и за седми път ни управляват и прехода да удължават.Лошото е, че едни ги избират, а всички страдат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 38 rate down comment 7
bgMan
преди 9 години
Да ама Ципрас днес започна да се отмята от някои от приказките си.Русофилчета и всякакви други "присвоители и разпределители", имате нужда от нов герой за галерията на славата в борбата срещу ЕСср, щото на тоя нещо му стана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 41 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
Нема да им е много лесно на мазните пуяци в Брюксел с гърците - я скивайте финансовият им министър как ходи на работа:http://***.dailymotion.com/video/x2fzhfe_real-gr-%CE%B2%CE%B1%CF%81o%CF%85%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1n%CE%B7_news?start=18Как се преговаря с такива, а? хахахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 48 rate down comment 5
rover
преди 9 години
Ето, Пешо, има интелектуалци-социалисти-капиталисти като Mаvi Goz, които имат правилно мислене. Също като теб. Успокой се, не си сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 48 rate down comment 18
Mavi Goz
преди 9 години
Претакате ли зелето, капиталета мамини?Българският капитализъм - най-капиталистическият капитализъм по земните кълбета! Хахаха....!Групата *** в капиталистическа България, водени от своя ХЪБит и джуджето Президентко уверяват Европа и света в своята принадлежност към евроатлантическото пространство, но никой не ги забелязва! Защо?Защото всички са заети да усвояват свиренето на новоподнесения им гръцки духов инструмент - Ципра. хахаха!Никой не чува воплите на Боко ХЪБит-а и капиталетата от Инвестора, защото всички са на опашка пред комунето Ципрас да му изказват своите почитания и уверения в най-добри намерения!А вие си претакайте зелето, нищо, че вече е време за пресна гръцка зелена салата със зехтин... хахаха! Ще си го ядете цяло лято и ще изпуската газове да пълните хъбовете на Вожда и партията му! хахаха! Нали сте млади, образовани, умни и красиви.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 49 rate down comment 25
Бате Пешо
преди 9 години
Понеже виждам че няма нито един на страната на гърците да питам откъде МВФ и разните му там световни и намкви си банки взеха парите и ги дадоха на Гърция?Да не са ги напечатали случайно.Евала на гърците.Никакво връщане докато тия *** не разберат че не може да има лихва и печатане на пари.Днешната финансова система работи в полза на няколко държави които изсмукват ресурсите и умовете на целия свят.Една шепа хора живее охолно за сметка на милиарди човешки същества за сметка на животните и ограбването на ресурсите на целия свят.Тия *** няма да се спрат докато не отровят последната река последното море последния океан последното парче земя докато не отсекат последното дърво не убият последното животно не ограбят и убият последния човек.Това са диваци и варвари които трябва да бъдат спрени докато не е станало прекалено късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още