IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Handelsblatt: ЕК ще търси алтернатива на Тройката

Жан-Клод Юнкер се отнася с разбиране и към желанието на гръцките власти да повишат минималната заплата

09:34 | 02.02.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Юнкер запазва категоричната си позиция против съкращаването на обема на гръцкия дълг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юнкер запазва категоричната си позиция против съкращаването на обема на гръцкия дълг. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер планира да разформирова „Тройката“ (ЕК, ЕЦБ и МВФ), пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Според изданието представители на „Тройката“ вече няма да пътуват за Гърция, за да ревизират напредъка по програмата за изпълнение на реформи в Гърция. Досега от нейните доклади зависеше отделянето на траншовете от кредитната помощ за страната.

Според изданието ЕК се опитва възможно най-бързо да намери алтернативен формат на „Тройката“. Най-влиятелният член на ЕС Германия също била принципно готова за промяна на формата и за отказ от инспекционните визити в Атина.

„Трябва бързо да намерим алтернатива за това“, цитира изданието източници от ЕК. Вместо тези визити на Гърция може да се поставят по-общи икономически цели, но едва след като новото гръцко правителство потвърди своята принципна ангажираност към икономиите и реформите, добавя вестникът. 

По този начин Юнкер изпълнява едно от основните настоявания на новия гръцки премиер Алексис Ципрас. Припомняме, че в неделя новият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че Атина не се нуждае от нови траншове, а преди няколко дни предупреди, че Гърция няма да сътрудничи с „Тройката“.

Юнкер се отнася с разбиране и към желанието на гръцките власти да повишат минималната заплата, но запазва категоричната си позиция против съкращаването на обема на гръцкия дълг, пише още Handelsblatt.

Преди това новият гръцки премиер Ципрас сигнализира за готовност за компромиси с партньорите от еврозоната, след като през последната седмица отправи остри тонове, и заяви, че все пак възнамерява да намери обща линия с донорите. В края на седмицата той е много по-умерен, отколкото през миналите дни. "Въпреки че имаме различни гледни точки, аз съм уверен, че скоро можем да постигнем взаимно приемливо споразумение - за Гърция и за Европа като цяло", е заявил Ципрас пред агенция Bloomberg в имейл.

40-годишният ръководител на новоизбраното правителство през тази седмица ще проведе „роудшоу", при което ще има разговори във Франция и Италия, а в сряда и с Европейската комисия в Брюксел. В телефонен разговор с президента на ЕК Юнкер и гуверньора на ЕЦБ Марио Драги Ципрас изказа готовност да изглади напрежението. Разговорът с Юнкер е бил приятелски, стана ясно в неделя от политически кръгове в Люксембург.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
И да не забравите твърдо да застаните зад Боце, Кунева и Лумбарски - те ще ви заведат до Шенген, за да не може никой, бягащ презглава от България, да бъде спиран по никакъв начин! А тук Боце ще направи идин голям ХЪБ за чудо и приказ и от време на бреме по него ще пускаме по малко газ собствено производство и към Гърция, ей така - от евроатлантическа солидарност!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Аз пък искам да питам всичките дри^шляци, дето напълниха тука форума с прогнози и алабалистики как гърците са поели към нищото, как си ядат патъците от глад и как стават пример за всеки в ЕС какво го чака, ако тръгне след такива като комунето Ципрас:- И ся ко стана? Кой на кого обдухва флейтата - гърците на ЕС или обратното? Даже Обанго се обади да изразисимпатии към новото гръцко правителство!Оти така? Или просто главите са ви в такава позиция, че толкова можете да видите - само дебелото си черво отвътре? хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
From Germany
преди 9 години
Браво. За какво им е на гърците Тройка и пари. Те и така и така искат да само лапат, без да плащат сметката. По-добре да бъдат оставени да фалират и да се гърчат поне 50 години. И това да е за урок на всички лекомислени вярващи на комунисти, социалисти и националисти(все един дол дренки - евтини популисти)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ЕК ще търси алтернатива на Тройката --------------------------------като включат още някой ше стане четворка белот. Пеесе, Коз, Коз , отговаряй и валат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 9 години
За тез` с минусите - погледнете/прочетете/, какво "съветва" ЕС-то нейния презокеански "брат"....На "чичото" не му се ще да изтърве позиции и да допусне по-голямо руско влияние, пък "мецана" няма против да се намести стабилно там/със сигурност ще подкрепи Ципрас при "закучване"/.Примерно това е интересно по същата тема - http://***.vesti.bg/sviat/evropa/ek-misli-da-premahne-trojkata-za-gyrciia-6030993
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Юнкер се отнася с разбиране и към желанието на гръцките власти да повишат минималната заплата,..........." но едва след като новото гръцко правителство потвърди своята принципна ангажираност към икономиите.Искат да преметнат Ципрас - дано да се окаже достатъчно истински грък .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Още такава алтернатива няма , но скоро - банката на БРИКС , Русия и Китай . Не случайно в статията не се споменава нищо конкретно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
edimi
преди 9 години
Ха сега! С`я Баба Европа или требе да сФирне на Uncle Sam или да клекне на Баба Меца! И от Север и от Юг, пак ли дишаме прахът!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още