IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира попадна под натиск след леко покачване на лихвения процент

Централната банка остави непроменена едноседмичната лихва по рефинансиране от 8%, като увеличи само краткосрочните лихви по заемите от 12,25% на 12,75%

19:45 | 14.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската лира отбеляза рязък спад днес, след като централната банка увеличи съвсем малко един от лихвените си проценти, разочаровайки пазарите, които очакваха значителено увеличение, предаде АФП.

Турската лира, чиято стойност спадна с над 30 процента спрямо долара през последните две години, загуби 1,60 процента от стойността си днес, като 3,87 лири се разменяха за един долар.

Пазарите разчитаха на увеличение със 100 базисни пункта на лихвените проценти на централната банка с цел справяне с инфлацията, която достигна близо 13 процента през ноември - най-високото й ниво от 2003 г. насам.

Но комитетът за парична политика на централната банка остави непроменена едноседмичната лихва по рефинансиране от 8 процента, като увеличи само краткосрочните лихви по заемите от 12,25 процента на 12,75 процента.

В съобщение, публикувано след днешното заседание, централната банка намекна, че увеличение на лихвените проценти би могло да се предвиди в бъдеще, като изтъкна, че "рестриктивната парична политика" ще се запази, докато инфлационните перспективи покажат "значително" подобрение.

Прогнозите за инфлацията ще се следят внимателно и нови монетарни ограничителни мерки ще бъдат предприети, ако е необходимо, добави банката.

Полето за действие на централната банка изглежда ограничено, докато турският президент Реджеп Тайип Ердоган редовно критикува логиката, според която би трябвало да се увеличават лихвените проценти, за да се пресече инфлацията, а самият той призовава за намаляване на лихвените проценти.

Ердоган настоява централната банка да намали лихвените си проценти, за да насърчи заемите с надеждата да се подкрепи растежът чрез потреблението и инвестициите в момент, когато страната вече се е потопила в предизборна атмосфера две години преди важни избори, отбелязва АФП.

Имайки предвид ифлацията и очакванията на пазара, е трудно да се обясни /това решение/ по друг начин освен с неотдавнашните коментари на президента Ердоган, изтъква Уилям Джаксън от Кепитъл икономикс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още