IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на пазара на труда в САЩ остава нестабилно

Подадените заявления за помощи при безработица неочаквано се повишиха

17:06 | 01.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заявленията за държавна помощ при безработица неочаквано се повишиха миналата седмица, но останаха близо до най-ниските нива от началото на пандемията, тъй като пазарът на труда е напът към пълно възстановяване, съобщи Bloomberg.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица по редовните държавни програми са се увеличили до 719 хил. през седмицата, приключила на 27 март. Това е с 61 хил. заявления повече от предходната седмица, показват данните на Министерството на труда. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха заявленията да бъдат 675 хиляди.

Цифрата от предходната седмица беше ревизирана до 658 хил., което е под пика по време на Голямата рецесия.

безработица безработица

Неочакваното увеличение на молбите подчертава непостоянния характер на възстановяването на пазара на труда и показва, че ще отнеме време, за да бъдат възстановени милионите загубени работни места поради пандемията. Ваксинациите обаче се увеличават и бизнес ограниченията се облекчават, което предполага, че заетостта ще се ускори през следващите месеци.

Най-голямо увеличение на подадените заявления през миналата седмица има във Вирджиния, Кентъки и Джорджия.

Данните бяха публикувани ден преди месечния отчет за заетостта.

Общият брой подадени заявления се понижи до 3,79 милиона през седмицата, приключила на 20 март. До известна степен спадът отразява подобрение на пазара на труда, но милиони американци са изчерпали възможността да получат помощ по програмата.

В същото време друго проучване на световната компания за преквалификация Challenger, Grey & Christmas показа, че съкратените работни места в американски компании са намалели с 86% на годишна база до 30 603 през март 2021 г. За сравнение съкратените работни места са били 222 288 през същия месец миналата година, когато настъпи първата вълна от освобождаване на работници заради пандемията.

През март са съкратени с 11% по-малко работни места в сравнение с февруари, който е коствал на компаниите  34 531 работни места.

Най-много служители са били освободени в секторите на авиокосмическата и отбранителната индустрия, последвана от телекомуникациите и търговията на дребно. През първото тримесечие са обявени 144 686 съкращения на работни места, 58 % по-малко от 346 683 съкращения през първото тримесечие на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още