IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WhatsApp разработва криптовалута за разплащания

Много потребители отдавна очакват навлизането на Facebook в сектора на финансовите услуги

18:18 | 21.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Facebook разглежда възможността да създаде собствена криптовалута, която ще позволи на ползващите услугата за съобщения WhatsApp да правят парични разплащания, предава Bloomberg.

Компанията разработва стейбълкойн (stablecoin) - тип цифрова валута, която се предвижда да бъде обвързана с долара, отбелязва Bloomberg, като допълва, че това ще помогне да бъдат понижени колебанията в курса на новата валута.

Социалната мрежа обаче все още е далеч от пускането на цифровата валута, тъй като все още уточнява подробностите, включително как ще се съхраняват активите, по-конкретно обикновените валути, които трябва да помогнат на стейбълкойн да запази стойността си.

Много потребители отдавна очакват навлизането на Facebook в сектора на финансовите услуги. През 2014 година компанията нае бившия президент на международната разплащателна система PayPal Дейвид Маркус, който през май тази година оглави отдела за разработка на блокчейн технологиите на компанията. Според Bloomberg под ръководството на Маркус вече работят 40 души.

Криптовалутата е разновидност на цифровата валута, чието създаване се основана на криптографични методи. Функционирането на такива системи се основава на технологията блокчейн (верига от блокове) - децентрализирана база данни, при която устройствата за съхранение на данните не са включени към общ сървър. Такава валута може да емитира всеки ползвател на системата, като създава в нея нови цифрови блокове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още