IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba също разполага със софтуер за лицево разпознаване на уйгури

Това е поредната китайска компания, която е разработила подобна функционалност

10:06 | 17.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gilles Sabrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Технологичният гигант Alibaba Group Holding разполага с технология за лицево разпознаване, която може конкретно да отличава членовете на уйгурското малцинство в Китай, сочи доклад на IPVM, която прави проучвания на наблюденията в индустрията, предава Ройтерс.

Докладът се появява в момент, в който групи за защита на човешките права обвиняват Китай, че е принудил над 1 млн. мюсюлмански уйгури да влязат в трудови лагери, и разкриват имена на фирми, които подозират, че имат участие в това.

Китай многократно е отричал да принуждава някого да влиза в т.нар. центрове за професионално обучение, а също така твърди, че районът Синдзян е под заплаха от ислямистки бойци.

И все пак чувствителните теми карат китайските технологични фирми да са предпазливи. Те често се самоцензурират, за да избегнат недоволството на правителството, което стриктно контролира речта онлайн и което миналия месец публикува правила за следене на стрийминга на живо, които предстои да бъдат приети.

Базираната в Съединените щати IPVM публикува доклада си в сряда и заяви, че софтуерът има възможност да идентифицира уйгури. Въпросният софтуер се появява в услугата за модериране на съдържанието за уебсайтове Cloud Shield на Alibaba.

Китайският гигант описва Cloud Shield като система, която „открива и разпознава текст, снимки, видеа и гласове, съдържащи порнография, политика, насилствен тероризъм, реклами и спам, и осигурява проверка, маркиране, персонализирана конфигурация и други възможности“.

Архивиран запис на технологията показва, че тя може да изпълнява такива задачи като „проверка за очила“, „откриване на усмивка“, дали обектът е от етническа група и по-специално „дали е уйгур“.

Следователно, ако уйгур предава съдържание на живо в уебсайт, който работи с Cloud Shield, софтуерът може да засече дали потребителят е от тази етническа група и да отбележи видеото за разглеждане или премахване, твърди анализаторът на IPVM Чарлс Ролет.

Компанията твърди, че споменаването на уйгурите в софтуера е изчезнало малко преди публикуването на доклада, а Alibaba е казала, че тази функция се използва само в „тестова среда“. Alibaba не е коментирала въпроса пред Ройтерс.

По-рано този месец представители на американските власти изпратиха писма до Intel и Nvidia след появила се информация, че техни компютърни чипове са използвани за наблюдение на уйгури.

Наскоро пък IPVM разкри, че Huawei, заедно с една от най-големите китайски компании за изкуствен интелект Megvii, също е тествала система за лицево разпознаване, която може да бъде използвана за откриване на членове на малцинствената мюсюлманска група и за изпращане на сигнали за тях до властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още