IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е все по-близо до капитализация от 2 трлн. долара

Ралито продължава и днес - преди началото на борсовия ден скокът на цената на акциите на компанията достигна 1,5%

17:28 | 10.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Цената на акциите на Apple скочи в часовете преди началото на днешната търговия в САЩ, което ускори неотдавнашния напредък, довел компанията особено близо до историческата оценка от 2 трлн. долара, пише Bloomberg.

Преди старта на борсовата сесия стойността на книжата на американския технологичен гигант се повиши с 1,5 на сто, а спрямо дъното през март цената им се е увеличила почти два пъти. Голяма част от последния скок в цената на акциите беше записан преди излизането на отчета на Apple за второто тримесечие, който се оказа много по-добър от очакваното. Инвеститорите освен това са положително настроени към планирания сплит на акциите.

Въз основа на най-скорошната цена, на която акциите завършиха последната борсова сесия, ралито доведе до пазарна капитализация на компанията от 1,9 трлн. долара, което означава, че стойността ще трябва да нарасне до малко над 5 на сто, за да надмине това ниво. Webush, която през уикенда повиши очакванията си за цената до най-високата на Wall Street, заяви, че постижението ще бъде достигнато скоро.

Ралито на Apple я прави най-високо оценената компания в света. Наскоро тя изпревари Saudi Aramco по размер на пазарна капитализация. Сега технологичният гигант разполага със стабилна оценка над тези на Microsoft и Amazon, съответно втората и третата по стойност американски публични компании. И двете дружества имат пазарна капитализация от над 1,6 трлн. долара. Оценката на Apple се равнява на около 85% от комбинираната пазарна капитализация на целия Russell 2000 Index.

Размерът на производителя на iPhone му дава особено влияние върху целия фондов пазар.

Някои инвеститори изразиха предпазливостта си към скорошния напредък на Apple. В понеделник Deutsche Bank писа, че има множество фактори, които "ни карат да се замислим за силата и скоростта на скока“, включително за съотношението цена-печалба, което е над дългосрочната средна стойност.

Банката запази препоръката си за покупка на акциите и повиши ценовия си таргет до 480 долара от 440 долара. Въпреки това тя прогнозира, че бъдещите ръстове „ще трябва да бъдат предимно движени от приходите и печалбата на акция“, а не от пазарната оценка.

Миналата седмица BofA сви оценката си, коментирайки ралито. „Въпреки че има много причини за обяснение на това конкретно представяне“, посочва тя, ходът вероятно „не е устойчив в краткосрочен план“.

Въпреки че има „много позитиви“ за Apple, анализаторът Уамси Мохън посочва, че „висковете не бива да бъдат игнорирани“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още