IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отхвърли законопроекта за защита на интернет неутралността

Премахват се таксите за роуминг в Европа

17:07 | 27.10.15 г.
ЕС отхвърли законопроекта за защита на интернет неутралността

Европейският съюз (ЕС) отхвърли законодателните изменения, които биха установили и защитили концепцията за интернет неутралност в Европа, пише The Verge.

Европейският парламент (ЕП) гласува в полза на новите правила, чиито привърженици твърдят, че създават интернет „без дискриминация“, но застъпниците на неутралността на мрежата посочват, че законите съдържат редица пропуски.

Решението включва и отпадането на надценките за мобилни услуги в роуминг в Европа, въпреки че някои критици твърдят, че тези закони не са толкова надеждни, отколкото изглеждат.

Новото законодателство позволява създаването на коридори за бърз интернет за „специализирани услуги“ и позволява на доставчиците на интернет услуги да предлагат без ограничения продукти с т.нар. „нулев рейтинг“ - приложения и услуги, които не се броят към месечните данни.

Критиците на новите правила смятат, че последната вратичка ще позволи на големите компании да облагодетелстват определени услуги при търговски сделки. Така например един доставчик на интернет услуги може да се договори с Apple да направи Apple Music “с нулев рейтинг“, което поставя другите услуги за музикален стрийминг в неизгодна позиция.

Поддръжниците на законопроекта твърдят, че позволяването на „специалните услуги“ да използват коридори за бърз достъп има смисъл за устройства, които заслужават да имат приоритет, като автономните автомобили и дистанционните медицински операции. Но според критиците законът е твърде неясен и ще позволи на големите фирми да си плащат за по-бърз достъп.

Твърди, се, че има компании, които са се опитали да използват подобен пропуск в законодателството за интернет неутралността в САЩ, за да създадат коридор за бърз достъп до стрийминг услуги.

Новоприетите закони в ЕС позволяват на интернет доставчиците да забързват или забавят трафика в зависимост от това какви данни биват изпращани. Това прави видео обажданията по-важни от имейлите например. Има опасения, че криптираният интернет трафик ще е с по-ниска скорост, тъй като доставчиците няма да могат да определят какво точно се изпраща.

След като законопроектът беше одобрен от Европейския парламент, Органът на европейските регулатори на електронните съобщения (BEREC) сега има девет месеца да създаде насоки за отделните страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още