IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски спътници ще следят за количеството въглеродни емисии в атмосферата

Инициативата, част от програмата „Коперник“ между Европейската космическа агенция и германската компания OHB System, ще струва 445 млн. евро

23:10 | 03.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Европейската космическа агенция</em></p>

Снимка: Европейската космическа агенция

В рамките на програмата „Коперник“ Европейската космическа агенция подписа договор с германската компания OHB System AG за разработване на спътници за наблюдение на емисиите въглероден диоксид, които предизвикват парников ефект, съобщават BBC и ТАСС.

Стойността на договора е 445 милиона евро.

„Тъй като обемът въглероден газ в атмосферата се приближава към невиждани нива, необходимостта от мониторинг на източниците на емисии става все по-актуален“, се посочва в съобщение на агенцията. 

Планира се в рамките на мисията до края на 2025 г. да бъдат пуснати два идентични спътника, които да позволяват разпознаването на източниците на изпускане на въглероден газ.

„Важно е да се отбележи, че мисията ще бъде първата за измерване на емисиите на CO2 в атмосферата, именно в резултат на човешката дейност“, отбелязват от Европейската космическа агенция.

Спътниците, които ще следят за разпространието на парниковите газове, са наречени Sentinels (стражи), a въпросните апарати ще наблюдават всичкo – от щетите, причинени от въглеродния диоксид, до здравето на основните хранителни култури.

Сателитите ще бъдат снабдени със специално оборудване. Редица вторични сензори също помагат, за да разграничават онези газове, произведени от човешката дейност, от другите, генерирани по естествен начин в природата.

В момента има шест сателитни системи Sentinel, които скоро ще бъдат изстреляни в орбита или вече действат там.

Неотдавна лидерите на 27-те държави членки на ЕС постигнаха съгласие за понижаване на предложения бюджет на „Коперник“ през следващия финансов период (2021-2027 г.) от 5,8 млрд. евро на 4,8 млрд. евро. Ако това бъде прието, свитите средства ще повлияят негативно върху разширяването на програмата за мониторинг на парниковите емисии.

Фактът, че OHB се отказва от първоначалния си план да построи три кораба, ограничавайки програмата до два, подчертава настоящата финансова реалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Лошо, че са орязали парите. Но пък няма проблем - ще има достатъчно за къщи на тъщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още