Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Grab проправя важен път в листването си на Nasdaq

Други компании от региона могат да бъдат насърчени да се отправят към борсата

Grab проправя важен път в листването си на Nasdaq

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Grab, услугата за доставки и споделено пътуване в Югоизточна Азия, осъществи пазарния си дебют в четвъртък след рекордно сливане с компания със специално предназначение (SPAC) за 40 млрд. долара. Листването пък ще даде тон за други регионални предлагания, пише Ройтерс.

Първичното публично предлагане на Nasdaq е върхово постижение за деветгодишната сингапурска компания, която започна с приложение за споделено пътуване, а сега оперира в 465 града в осем държави, предлагайки доставки на храна, разплащания, застраховки и инвестиционни продукти.

Най-голямото листване в САЩ на компания от Югоизточна Азия следва споразумението на Grab от април да се слее с дружеството със специално предназначение Altimeter Growth на американския технологичен инвеститор Altimeter Capital Management и набра 4,5 млрд. долара, включително 750 млн. долара от Altimeter.

Още по темата

Има място за много играчи на фрагментирания пазар за доставки на храна и на пазара за финансови услуги в Югоизточна Азия – регион с около 650 млн. души население. Но пътят към рентабилността може да бъде дълъг, твърдят анализатори.

Очаква се интернет икономиката в Югоизточна Азия да се удвои до 360 млн. долара брутна стойност на стоките до 2025 г., което кара конкурентите на Grab, включително регионалната интернет фирма Sea и индонезийската GoTo Group, да заложат на растежа.

GoTo планира местно IPO през 2022 г., след като завърши очакваното набиране на частен капитал в размер на 2 млрд. долара, твърдят източници на Ройтерс. Листването в САЩ ще последва това в Джакарта.

Grab е основана от Антъни Тан, който е неин главен изпълнителен директор, и Тан Хои Лин, който разви фирмата от идея до нещо толкова голямо. Двамата мъже, макар и носещи името Тан, не са роднини.

39-годишният главен изпълнителен директор Тан разрасна Grab през регионалните ѝ операции, така че тя да предлага множество услуги, след като през 2012 г. пусна таксиметровото си приложение в Малайзия. На по-късен етап фирмата премести централата си в Сингапур.

„Това, което показахме на света е, че местните технологични компании могат да разработват чудесни технологии, които могат да се конкурират глобално, дори и когато участват и международни играчи“, коментира Тан в интервю тази седмица. „Можем да се конкурираме и да спечелим“, каза той.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Сайтове в ЕС масово публикуват ненадеждни отзиви за стоките и услугите си