Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Графика на деня: България е последна в ЕС по използване на интернет през 2020 г.

Средно 80% от европейците на възраст 16-74 години са били онлайн през миналата година

Графика на деня: България е последна в ЕС по използване на интернет през 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

През 2020 г. голяма част от населението на Западна Европа увеличава сериозно присъствието си в интернет. Данните на Евростат показват, че 80% от европейците във възрастовата група 16-74 години са ползвали ежедневно мрежата през миналата година.

България обаче е на дъното по този показател.

През миналата година най-слабо разпространение на употребата на интернет в целия ЕС записват гражданите на Северозападния регион в България - 53% във възрастовата група 16-74 години. Тенденцията обаче е позитивна - през 2015 г. например едва 33% от населението на този регион в тази възрастова група са били всеки ден в мрежата.

През миналата година още три български региона изостават съществено от европейските нива - Северен централен (55%), Югоизточен и Южен централен (56%).

Най-високо е нивото на използването на интернет в Югозападния регион - 73%, което се доближава до средното за общността. През 2015 г. в този регион 58% от хората на възраст 16-74 години са използвали интернет всеки ден.

На обратния полюс са Скандинавските страни. Най-много интернет използват гражданите на финландския регион Уусимаа, в който попада и столицата Хелзинки - 96%. На следващо място са Столична област на Дания и Стокхолм (Швеция), където по 95% от хората във възрастовата група 16-74 години всеки ден използват интернет.

Източник: Евростат

Спрямо 2015 г. има съществен ръст на ползващите интернет в целия ЕС - с 15 процентни пункта, но и сравнението е малко трудно, защото референтният период се отнася за времето преди пандемията от коронавируса, която промени навиците на потребителите.

Данните на статистиката показват още, че живеещите в градовете ползват по-често интернет спрямо хората, живеещи в селските региони.

Още интересни графики може да разгледате тук.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Газпром придоби мажоритарен дял в най-голямата социална мрежа в Русия