Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ИКТ секторът в България с петкратен ръст за 10 години

За периода в сектора са създадени 35 хил. работни места и има потенциал за още 30 хил. нови места

Секторът на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в България е постигнал повече от петкратен ръст за последните 10 години и трикратно увеличение на дела от БВП, заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева на Четвъртата годишна кръгла маса “Bulgarian ICT Watch”, организиран от ICT Media и Българска асоциация на софтуерните компании БАСКОМ днес.

През последните няколко години компаниите от бранша демонстрират устойчив ръст на продажбите, генериран предимно от износ - приблизително 60% от приходите са от износ, както и при създаването на нови работни места - 35 хил. работни места през последните 10 години. Съществува потенциал да бъдат създадени още 30 хил. нови работни места, прогнозира Везиева, цитирана от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Представителите на бранша посочиха, че България е предпочитана дестинация за работа на международни компании от високотехнологичния бранш, не само предвид високото ниво на технологична експертиза, а и предвид по-ниските разходи за разработка и предоставяне на комплексни услуги от страна на софтуерните фирми. Те подчертаха, че секторът продължава да изпитва недостиг на кадри, като се опитва да реши проблема с конкретни действия по обучение на специалистите, както и с внос на кадри.

Още по темата

Бизнесът призова държавата да се включи с частично държавно финансиране по различни програми за обучение, за да може страната ни да стане по-конкурентоспособна в ИКТ сектора. В отговор зам.-министър Везиева напомни, че Министерство на икономиката работи съвместно с Министерство на образованието по проект за дуалното обучение и призова бизнесът да се включи с още предложения по темата.

„България е единствената европейска страна в топ 10 на най-добрите дестинации за аутсорсинг по последни данни от проучването „Global Services Location Index”, припомни Везиева. 

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
8
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Това е лоша , а не добра новина. България е сложена като аутсорсинг наравно с Индия и Бангладеш, а е в ЕС. И уж толкова успешния бизнес иска държавата да му обучи служителите - вместо сам да се заеме както е редно. Реално на Запад никой не е и чувал за България като ИТ дестинация, толкова на брой, но по-добре квалифицирани служители има в ИТ бранша в 1 по-голям град.

Още от Новини
Xerox не успя да отговори на очакванията за приходите от тримесечието