IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: България е най-предпочитана за аутсорсинг в Европа

Съществен недостатък е, че страната не е приложила в законодателството си европейската директива за защита на личните данни, отчитат от A.T. Kearney

13:21 | 30.09.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Графика на деня: България е най-предпочитана за аутсорсинг в Европа

България е най-предпочитаното място за аутсорсинг услуги в Европа. Страната ни е единствената от Стария континент, която попада в топ 10 на световната класация за най-атрактивни дестинации за аутсорсинг в изследване сред 51 държави, направено от анализаторската компания A.T. Kearney.

България заема 9-то място, като се изкачва с осем места в престижния индекс спрямо 2011 г., когато за последно беше направено проучването.

Така за втори път в период от седем години страната ни влиза в челната десетка на най-атрактивните дестинации за развитие на аутсорсинг сектора в света. 

„България е в челото на престижната класация и това е изключително признание за усилията, които аутсорсинг индустрията ни полага, постигнатата зрялост и нейния потенциал за още по-големия ѝ икономически принос за страната ни и региона”, коментира Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация.

Лидерските позиции за пореден път се заемат от Индия, Китай и Малайзия, като Азия продължава да доминира, представена от шест страни в топ 10.

Централна Европа предлага зряла индустрия и много опитни играчи на стойност около 50% от тази на услугите в Западна Европа. Лидерът в региона Полша се изкачва с 13 позиции в класацията през тази година. Най-голямата страна в този район предлага добре образована работна сила.

Предимството от микса на зряла индустрия и наложили се играчи е още по-голямо за Югоизточна Европа, става ясно от анализа на А.Т. Кеarney. Регионът предлага по-изгодни възможности, въпреки че индустрията и регулаторната рамка не са толкова добре развити.

Лидерът безспорно е България, която е дом на напредничави IT центрове на мултинационални и местни компании, които се фокусират преди всичко върху традиционния софтуерен дизайн, като тук има утвърдени играчи като CSC и SAP. Съществен недостатък е, че България все още не е приложила в законодателството си европейската директива за защита на личните данни и затова може би не е подходящо в кол-центровете в страната да се оперира с поверителна лична информация, пише в анализа.

Междувременно аутсорсинг индустрията генерира около 3% от БВП на България, като това е най-бързо развиващият се сектор на българската икономика. По данни на Българската аутсорсинг асоциация до три години браншът ще генерира приходи от 2 млрд. лева.

Румъния също е добро място за този бизнес. Големината на страната гарантира постоянен приток на добре обучена работна ръка от университетите, а Трансилвания е дом на голямо немскоезично население. Френско-  и италианскоговорещи специалисти е също лесно да бъдат намерени благодарение на лингвистичната и културна близост. 

ТОП 20 на предпочитаните аутсорсинг дестинации

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 4
Dimat
преди 9 години
Сега работата на ишлеме, "аутсорсинг" ли се нарича?Едно време, при социализма, бяха измислили, модерната професия, "оператор на биологична единица",вместо говедар.Та и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Искам да сме в класация, където пред нас е Германия а след нас - Франция или UK, па макар и да държим последните места, вместо да сме в 10ката с Мексико пред нас и Бразилия след нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Хе хе, ако мога да цитирам по памет ЛермонтовРодените да пълзят не могат да летятТова са вашите коментари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
И сега си представи няма аутсорсинг и тези хора са на улицата - защото щом са намерили там работа, значи никъде другаде за него период не са намерили! А и аутсорсинга изобщо не е с ниско заплащане - спрямо нашите заплати е много добре да не казвам друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
По принцип си прав, че ниските заплати у нас привличат чуждите компании... Но това е доста относително, защото ниските за чужденците възнаграждения са доста добри за нашия стандарт. Например, имам познат, който започна в IT аутсорсинга със заплата около 2000 лв. и почти без никакъв опит... Това е 6 пъти минималната заплата за страната и 3 пъти средната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 10
misanthrope
преди 9 години
И да, още нещо - това са все огромни държави десетки пъти по-големи от БГ. И само ние сме малка там, като (изненадващо за мен) сме пред Полша и Румъния. След като с този малък потенциал на работна сила сме в топ 10 това значи че едва ли не цялата работна сила е в този клас на отчаяните в безизходица. А вие се радвате като *** на джанкаРадвайте се на иновативните ни компании, отварящи места у нас и в чужбина а не на робовладелците и на това, че сме в топ 10 по благоприятност за робство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 12
misanthrope
преди 9 години
:) Престижната класация - топ 10 на аутсорсинг дестинациите. Абе пилета златни бе, кой ви каза, че аутсорсинга е убава работа? Аутсорсинга процъфтява в държави, в които най-вече доходите са ниски а безработицата - голяма. Аутсорсинга е индустрия, наемаща хора в безизходица да бичат дневни, нощни и денонощни смени за смешни пари, понеже в "белите" държави никой не ще да върши тази работа за смешни пари.Само погледнете в компанията на кои държави сме в топ 10 на "престижаната" класация и се замислете искате ли да сте там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още