IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интерпол арестува 25 предполагаеми членове на Anonymous

Според испанските власти ръководителят на хакерската група в Испания и Латинска Америка е ползвал сървъри в България и Чехия

10:51 | 29.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Интерпол арестува 25 предполагаеми членове на Anonymous

При международно съгласувана полицейска акция в 15 града са задържани 25-ма предполагаеми участници в хакерската група Anonymous, съобщи Ройтерс.

Както съобщава централата на международната полицейска организация Интерпол в Лион, акцията е насочена срещу „координирани кибер атаки, които са идвали от Аржентина, Чили, Колумбия и Испания“. Иззети са компютри и мобилни телефони, а конфискуваните вещи са около 250 на брой.

Операцията е осъществена след кибератаки срещу сайтовете на колумбийското министерство на отбраната и президентската администрация на страната, на чилийската национална библиотека и компанията Endsea.

„Тази операция показва, че престъпността във виртуалния свят има реално въздействие върху отговорните лица", обяснява Интерпол. „Интернет не може да се разглежда като "безопасно място за престъпна дейност“.

Испанската полиция обвини арестуваните, че са публикували в интернет лични данни на бодигардове на испанското правителство и сътрудници на полицията. Освен това са блокирали и променяли сайтове.

Международната акция е протекла под името „Операция Разобличаване“ и е планирана още в средата на февруари. Според съобщение на испанските власти в Мадрид и Малага са арестувани четирима души, като двама от тях остават под арест, а другите двама, единият от които е тийнейджър, са пуснати под гаранция.

Предполага се, че единият от задържаните е ръководел операциите на Anonymous в Испания и Латинска Америка. Той е ползвал сървъри в Чехия и България, а в мрежата се е подвизавал под прякорите Thunder и Pacotron.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още