IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Агенцията по трансплантация може да оптимизира управлението на данните си?

Българската здравна система е готова за новите технологии, твърди Джанани Джанакираман от IBM

13:22 | 19.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската здравна система е готова за промяната, която носят новите технологии в тази сфера, коментира в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria Джанани Джанакирaман, софтуерен инженер в IBM.

По думите ѝ не е нужно единствено технологиите да са достатъчно развити, но и лекарите, и пациентите да са готови да се възползват от всичко това пълноценно.

Джанакираман беше изпратена в България в рамките на програмата IBM Corporate Service Corps и в продължение на цял месец работи заедно с Изпълнителната агенция по трансплантация по проект, целящ подобряване на дейността на агенцията.

Според Джанакирaман големите обеми от данни могат значително да променят здравеопазването по целия свят, а оптимизирането на дейността на агенцията е част от всичко това. Но тя се сблъсква с огромни потоци от информация, които трябва да бъдат управлявани по-добре, за да се улесни дейността както на самите болници, така и на лекарите.

„Управлението е много трудно, но това е единствената официална агенция в България, която се грижи за тези данни“, коментира представителката на IBM. “За един месец работа мога да кажа, че най-големият проблем, който открихме, е, че данните идват в различни формати“.

Според Джанани въпросът е как да се запази цялостта на информацията, така че именно това и валидирането на данните са били част от ключовите проблеми, които са идентифицирани в процеса на работа.

Въпреки всички препятствия и хаосът в агенцията, Джанани е оптимист, че новите технологични решения могат да сложат всичко в ред и да доведат до пълно оптимизиране на процесите в бъдещ план.

Цялото интервю можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още