Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Как Агенцията по трансплантация може да оптимизира управлението на данните си?

Българската здравна система е готова за новите технологии, твърди Джанани Джанакираман от IBM

Как Агенцията по трансплантация може да оптимизира управлението на данните си?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската здравна система е готова за промяната, която носят новите технологии в тази сфера, коментира в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria Джанани Джанакирaман, софтуерен инженер в IBM.

По думите ѝ не е нужно единствено технологиите да са достатъчно развити, но и лекарите, и пациентите да са готови да се възползват от всичко това пълноценно.

Джанакираман беше изпратена в България в рамките на програмата IBM Corporate Service Corps и в продължение на цял месец работи заедно с Изпълнителната агенция по трансплантация по проект, целящ подобряване на дейността на агенцията.

Според Джанакирaман големите обеми от данни могат значително да променят здравеопазването по целия свят, а оптимизирането на дейността на агенцията е част от всичко това. Но тя се сблъсква с огромни потоци от информация, които трябва да бъдат управлявани по-добре, за да се улесни дейността както на самите болници, така и на лекарите.

„Управлението е много трудно, но това е единствената официална агенция в България, която се грижи за тези данни“, коментира представителката на IBM. “За един месец работа мога да кажа, че най-големият проблем, който открихме, е, че данните идват в различни формати“.

Според Джанани въпросът е как да се запази цялостта на информацията, така че именно това и валидирането на данните са били част от ключовите проблеми, които са идентифицирани в процеса на работа.

Въпреки всички препятствия и хаосът в агенцията, Джанани е оптимист, че новите технологични решения могат да сложат всичко в ред и да доведат до пълно оптимизиране на процесите в бъдещ план.

гледано: 1689   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Цялото интервю можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Новини
Uber може да бъде оценена на 120 млрд. долара