IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското правителство пусна собствена интернет търсачка

Ходът ще позволи на Пекин да филтрира още по-строго съдържанието в интернет

13:59 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китайското правителство пусна собствена интернет търсачка

Китайската държавна новинарска агенция Xinhua News Agency е пуснала собствена интернет търсачка тази седмица, пише Washington Post.

Правителството ще си сътрудничи с най-големия мобилен оператор в страната China Mobile за разработването на възможностите на търсачката, наречена Panguso.

China Mobile е също държавна компания и е мобилният оператор с най-много абонати в света.

Panguso ще предлага одобрени от Пекин резултати при търсене в интернет, след като Google преустанови своя бизнес в Китай през миналата година заради налаганата от правителството цензура.

Ръководството на Xinhua News Agency посочва, че се надява да се възползва от позицията си на официална новинарска агенция, разполагаща с голямо количество новини и информация, както и от опита на China Mobile по отношение на технологиите и инфраструктурата.

Според публикация в AP обаче търсачката Panguso филтрира дори и по-строго резултатите в сравнение с други китайски уебсайтове.

Например при търсене в мрежата за последния носител на Нобелова награда за мир не излиза името на китайския дисидент Лиу Сяобо, който я спечели заради борбата си за гражданските права в Китай.

Търсения за Далай Лама водят единствено към туристически портали и критики към лидера на Тибет от страна на китайските държавни медии.

При търсене на името на Лиу Сяобо във водещата китайска търсачка Baidu излизат единствено критики за делата му. Китайското правителство протестира силно срещу награждаването му с Нобелова награда през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още