IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Samsung отново влиза в затвора

Това поставя големи въпроси за управлението на компанията

10:37 | 18.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Фактическият лидер на Samsung Лий Дзие-юн се върна в затвора, което поставя въпроси за ръководството на технологичния гигант. Лий беше осъден на две години и половина лишаване от свобода, след като беше обявен за виновен за даване на подкуп и злоупотреби, пише CNN.

52-годишният Лий, който е внук на основателя на Samsung, излезе на свобода през 2018 г., когато апелативен съд облекчи първоначалната му петгодишна присъда. Лий прекара близо година в затвора. През 2019 г. Върховният съд на Южна Корея разпореди повторно разглеждане, което доведе до днешната присъда.

Южнокорейският закон дава на съдиите право на преценка дали да отложат присъди до три години. Но докато произнасяха решението в понеделник, съдиите от Върховния съд в Сеул заявиха, че смятат, че обвиненията на Лий изискват той да прекара повече време в затвора, допълва Wall Street Journal.

Облечен в тъмен костюм и носещ медицинска маска в съда, Лий беше задържан след обявяването на присъдата. Той може да обжалва решението на Върховния съд на страната, въпреки че отмяната на новата му присъда е малко вероятна, твърдят южнокорейски експерти по право. Говорител на Samsung Electronics е отказал да коментира въпроса.

Отсъствието на Лий за втори път за четири години оставя Samsung без ръководител, докато технологичният гигант се бори да очертае пътя си във време на пандемия. Лий е начело на Samsung, откакто баща му получи инсулт през 2014 г. Очакваше се наследникът да поеме председателството, след като Лий Кън-хе почина през октомври.

Конгломератът Samsung включва десетки дъщерни компании – от звеното за производство на електроника до тематични паркове и биофармацевтичен бизнес. Всички ключови решения изискват одобрението на Лий.

Случаят е свързан с даването на подкуп на предишния президент на страната и на неин близък съветник с цел получаването на одобрение за сливането на две от звената на Samsung, което изискваше подкрепата на държавния пенсионен фонд на Южна Корея. През 2017 г. на Лий му беше повдигнато обвинение, че е организирал даването на подкупи за около 30 млрд. южнокорейски вона, или около 27 млн. долара.

Той беше осъден на пет години затвор според първоначалната присъда от 2017 г., преди тя да бъде съкратена по-късно същата година, а случаят да бъде обжалван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още