IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LulzSec закотвиха пиратския си кораб

Хакерската група се саморазпусна след 50 дни съществуване

11:01 | 27.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: Twitter</em></p>

Илюстрация: Twitter

Точно 50 дни съществуваше хакерската групировка LulzSec. През тях шестимата члена окупираха често първите страници на вестниците с теми, свързани с технологиите. Сега обаче, чрез официално съобщение праз акаунта в микроблогинг услугата Twitter LulzSec обяви, че престава да съществува.

Според официалното съобщение ходът е бил предварително планиран, но експерти в областта на информационната сигурност смятат, че хакерите са се уплашили от разследванията и арестите, свързани с тях.

“Нашият шестчленен екипаж Ви пожелава щастлива 2011“, гласи последното изявление на групата. “Планираният ни 50-дневен круиз изтече и сега трябва да плаваме в далечината, оставяйки след себе си, надяваме се: вдъхновение, страх, отричане, щастие, одобрение, неодобрение, присмех, срам, замисленост, завист, омраза, дори любов. Ако не друго, надяваме се да сме имали микроскопично въздействие върху някого, някъде“, се казва в съобщението на хакерите. 

Въпреки това LulzSec призоваха последователите си да продължат делото им. Само в Twitter хакерите имат над 282 хил. последователи. 

"Надяваме се, искаме и дори се молим, че движението ни ще се превърне в революция, която може да продължи и без нас", пишат хакерите. "Молим ви, не спирайте. Заедно, обединени, можем да смажем общите ни потисници и да спечелим свободата, която заслужаваме", пише още в съобщението.

Групата стана известна след успешните си атаки срещу компании като Sony и Nintendo, както и срещу радио- и телевизионните оператори Fox и PBS. ЦРУ, Сенатът на САЩ и бразилски правителствени сайтове също бяха атакувани. За прощален подарък хакерите разпространиха документи, сред които и поверителни материали от аризонската полиция и американския  телекомуникационен концерн AT&T.

В петък, малко преди съобщението на групата за разпускането й, член на LulzSec заяви, че LulzSec разполага с над пет гигабайта с “правителствени данни и такива за прилагането на закона“ от цял свят, които планира да оповести в следващите три седмици.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още