IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов доклад в САЩ призовава за разбиването на технологичните гиганти

Дебатите в страната за властта и силата на т.нар. Big Tech играчи продължават

09:47 | 06.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Антитръстовият доклад на Камарата на представителите в САЩ за големите технологични компании съдържа “леко загатнат призив за разбиване“ на тези организации, разкрива в чернова на текст за отговор републиканският конгресмен Кен Бък.
 
Очаква се подкомисията към Камарата на представителите тази седмица да публикува своя доклад за Amazon.com, Apple, Facebook и собственика на Google – Alphabet.

В документа, изготвен от Бък и разгледан от Ройтерс, се посочва, че конгресменът споделя притесненията на демократите за властта на големите технологични фирми с тяхната склонност към „убийствени придобивания“, за да елиминират конкурентите си, към това да дават преференции на собствените си услуги и да насочват потребителите към своите продукти.

Той обаче възразява срещу плана да се изиска от тях да очертаят ясна „единствена бизнес линия“. Социалната мрежа Facebook притежава и Instagram, и WhatsApp, Google държи както търсачката си, така и бизнеси като YouTube и Android, а лидерът в електронната търговия Amazon управлява и огромно звено за облачни услуги.

„Това предложение е леко загатнат призив за разбиване на големите технологични компании. Не сме съгласни с подхода на мнозинството“, пише Бък.

Все още не е ясно колко републиканци ще подкрепят доклада. Докладът и препоръките с двустранна подкрепа обикновено имат по-голямо въздействие.

„Докладът предлага смразяващ поглед върху това как Apple, Amazon, Google и Facebook са използвали властта си, за да контролират начина, по който виждаме и разбираме света“, пише Бък.

Той се съгласява с някои от препоръките на доклада, като например улесняването на Министерството на правосъдието и на Федералната търговска комисия да спират сливания чрез намаляване на изискванията за доказване на проблемите с тях, както и чрез позволяване на потребителите да поемат контрол върху своите данни посредством преносимост на информацията и оперативна съвместимост между платформите.

„Тези потенциални промени не трябва да бъдат драматични, за да са ефективни“, пише Бък.

По думите му той е недоволен, че докладът не е отговорил на обвиненията, че някои платформи са се опитали да заглушат консервативните гласове.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още