IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов фонд за рискови инвестиции ще подкрепя европейски компании

Той ще е насочен към фирми в начален етап на развитие

11:26 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Четирима европейски предприемачи, включително Таавет Хинрикус, който е съосновател на компанията за парични трансфери Wise, обявиха, че създават Plurar – фонд за рискови инвестиции на стойност 250 млн. евро. Целта му е да подкрепя нови европейски компании, предава Ройтерс.

Четиримата предприемачи – Иън Хогарт, Халед Хелуи, Стен Тамкиви и Хинрикус, твърдят, че Plural ще се фокусира върху финансирането на компании в ранен етап на развитие, чиято стойност е между 1 млн. и 10 млн. евро.

Създаването на Plural се случва в момент, в който Европа се опитва да настигне технологичния сектор на Съединените щати.

По-рано този месец френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска Европа да има 10 технологични гиганта в следващите пет години, а през февруари Европейският съюз разхлаби правилата за финансиране на иновативни заводи за чипове, за да се опита да подкрепи собствената индустрия за полупроводници на Европейския съюз.

През 2007 г. Хогарт съосновава SongKick, която през 2017 г. продаде на Warner Music. Хелуи е бивш главен изпълнителен директор на германския разработчик на игри Bigpoint, който през 2016 г. беше придобит от Youzu.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още