IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият ръководител на Amazon ще получи 200 млн. долара в акции

Анди Джаси трябва да поеме ръководството на гиганта в онлайн търговията от Джеф Безос на 5 юли

16:07 | 03.07.21 г.
<p>
	Анди Джаси.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Анди Джаси. Снимка: Bloomberg LP

Amazon.com планира да предостави на новия главен изпълнителен директор Анди Джаси допълнителни акции на стойност над 200 млн. долара, които ще бъдат изплатени за период от десет години, съобщи компанията в документ до регулаторните органи в петък, предава Ройтерс.

Amazon ще запише отпускането на 61 хил. акции на 5 юли, става ясно от документа. Това е датата, на която Джаси трябва да поеме поста от Джеф Безос в първата смяна на главния изпълнителен директор на гиганта в онлайн търговията от основаването му през 1994 г. Към края на петъчната търговия тези акции са на стойност 214 млн. долара.

Допълнителната им стойност ще зависи от това как ще се търгуват акциите, когато бъдат изплатени през следващи години, което ще е стимул за Джаси да разширява компанията, оценявана към момента на 1,77 трлн. долара. Макар че Amazon не разкрива времевия интервал за предоставяне на акциите, при предишни случаи те не бяха предоставяни веднага.

Основната заплата на Джаси е 175 хил. долара, сочат документите. Освен това той има 45,3 млн. долара от предоставени преди това акции, които трябва да бъдат получени тази година, и 41,5 млн. долара от акции, предоставени през 2020 г.

Средното годишно заплащане в Amazon миналата година е било 29 007 долара сред служителите в света, работещи на пълно и непълно работно време и на временни договори, като тук не влиза Безос, чиято заплата беше 81 840 долара. Огромният дял на основателя в Amazon го превърна в най-богатия човек в света.

Предоставените акции на Джаси са по-малко, отколкото на конкурентни главни изпълнителни директори в технологичната индустрия. Сатя Надела от Microsoft, например, имаше акции на стойност 215 млн. долара за фискалната година до 30 юни 2020 г. наред с основна заплата от 2,5 млн. долара. Тим Кук от Apple имаше акции на стойност 281,9 млн. долара, сочат документи на компанията за 2021 г.

Някои експерти в управлението критикуват подобни схеми на плащане, защото те възнаграждават ръководители независимо дали постигат корпоративни цели или не. Предоставянето на акции може да е по-подходящо за стартъпи, отколкото за установени компании като Amazon, коментира Джон Кофи-младши, директор на Центъра за корпоративно управление в Columbia Law School.

„Това е малко преждевременно възнаграждение. Все едно печелиш наградата за състезание, още преди състезанието да е спечелено“, допълва той.

Amazon планира да спре предварителното предоставяне на акции на всеки две години на Джаси и цели сега предоставените акции да съставляват по-голямата част от възнаграждението му през идните години, съобщава запознат източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още