IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Oracle вече е вторият по големина индивидуален инвеститор в Tesla

Лари Елисън е придобил дял на стойност 1 млрд. долара

20:18 | 08.01.19 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основателят на Oracle Лари Елисън придоби дял от Tesla на стойност 1 млрд. долара, което го прави вторият по големина индивидуален инвеститор в производителя на автомобили след близкия му приятел Илон Мъск, пише Bloomberg.

Инвестицията беше потвърдена в документи, подадени до регулаторите днес, по-малко от две седмици след като Елисън се присъедини към борда на Tesla.

74-годишният Елисън индиректно притежава 3 млн. акции в Tesla през Lawrence J. Ellison Revocable Trust, сочат документите. 1,75% дял го прави втория най-голям индивидуален инвеститор след Мъск. Главният изпълнителен директор на Tesla притежава една пета от компанията, сочат данни на Bloomberg. Tesla обяви назначението на Елисън в борда на 28 декември.

Tesla, която се възстановява от една турбулентна година, в която не успяваше да изпълни производствените цели за Model 3, се превърна в един от най-високо оценените производители на автомобили в света.

През 2018 г. Мъск предизвика скандал, като написа в Twitter, че планира да направи компанията отново частна и има необходимото финансиране за целта. Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ обаче започна разследване и в крайна сметка глоби него и компанията за подвеждаща информация, която повлия на цената на акциите.

Сумата, която трябваше да платят Мъск и Tesla, беше по 20 млн. долара. Освен това Елисън и специалистът по човешки ресурси Кейтлийн Уилсън-Томпсън бяха назначени за членове на борда на директорите.

Елисън е деветият човек по богатство в света, с нетно състояние от 51,4 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index.

По време на среща на Oracle с анализатори през октомври той е обявил, че придобива собствен дял в Tesla и това е вторият по големина индивидуален дял в компанията. Също така той е отправил критики за това как медиите отразяват действията на Мъск.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още