Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Пазарната капитализация на SoftBank понесе удар заради IPO-то на Uber

Рано е да се каже колко силно ще влияят колебанията на Uber върху цената на акциите на SoftBank, твърди анализатор

Пазарната капитализация на SoftBank понесе удар заради IPO-то на Uber

Масайоши Сон. Снимка: Архив Ройтерс

В четвъртък, когато компанията му отчете, че е генерирала 3,8 млрд. долара от дела си в Uber Technologies, Масайоши Сон каза на инвеститорите в SoftBank Group, че времето им най-сетне е дошло. Вместо това те все още чакат.

В деня след представянето на финансовия отчет от Сон, книжата на SoftBank понижиха стойността си с 5,4%, а днес продължиха да потъват и записаха спад от 4,9%.

Първичното публично предлагане на Uber не беше задоволително, след като книжата не показаха впечатляващ резутат в първия ден от търговията, който се случи по същото време, когато САЩ и Китай засилиха напрежението около търговския си спор.

SoftBank загуби около 9 млрд. долара пазарна капитализация, въпреки че миналата седмица каза, че печалбата се е увеличила повече от три пъти заради ръста на оценката от дела в американския гигант за споделено пътуване.

Сон насочва SoftBank Group към трансформация от някога телекомуникационен оператор към технологична инвестиционна фирма, а неговият Vision Fund за 100 млрд. долара започна да се проявява като обещаващ фактор, допринасящ за добрите финансови резултати.

Още по темата

Книжата на компанията повишиха цената си с близо 60 а сто от началото на годината, преди последния финансов отчет. Но спадът от последните два борсови дни показва, че SoftBank е уязвима към лошите новини от инвестиционното портфолио на Сон, както и към добрите.

Uber дебютира при цена от 42 долара за акция, или с 6,7% под фиксираната цена за IPO-то - 45 долара. Скоро след това книжата поеха още по-надоли - до 41,06 долара. Въпреки че за кратко компанията успя да компенсира загубеното до началото на ранния следобед, това се оказа само временно.

“Дебютът на Uber не изпълни съвсем очакванията, ето защо някои инвеститори разпродават”, коментира Томоаки Кавазаки, анализатов в Iwai Cosmo Securities. “Твърде рано е да кажем колко чувствителна ще бъде SoftBank към движенията на цената на Uber занапред. Но ако те спаднат, това няма директно влияние върху печалбата на Vision Fund”.

Vision Fund и собственият фонд на SoftBank - Delta Fund, генерираха 1,26 трлн. йени (11,5 млрд. долара) печалба през фискаланата година, завършила на 31 март, което е малко над половината от общата сума.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕК глобява Qualcomm 242 млн. евро