IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През септември ще има решение по антитръстовото дело срещу Apple

Разследването може да принуди концерна да плати значителни суми за просрочени данъци

09:05 | 14.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Антитръстовият орган на Европейския съюз (ЕС) най-вероятно ще стигне до решение по двугодишното разследване на Apple за данъчна сделка с Ирландия през септември, предава Ройтерс, позовавайки се на думите на ирландския финансов министър Майкъл Нуунън.

Европейската комисия (ЕК) обвини през 2014 г. Ирландия, че е пренебрегнала националното си данъчно законодателство и е позволила на Apple да укрие десетки милиарди долари от данъчните в замяна на запазване на работните места. Apple и Ирландия отхвърлиха обвинението.

"Комистар Вестагер ми подсказа, че няма да има решение през юли, но най-вероятно такова ще бъде взето в началото на есента. Моите очаквания са за септември или началото на октомври“, коментира Майкъл Нуунън по време на пресконференция след срещата си с директора на антитръстовия орган Маргргете Вестагер.

"Не съм обсъждал потенциалното решение, но говорихме за представянето му. Нямам представа какво ще е то и какви ще бъдат последиците от него“, допълва финансовият министър.

Разследването може да принуди Apple да плати значителни суми за просрочени данъци.

Европейската комисия вече нареди холандските власти да възстановят до 30 млн. евро от американската верига за кафе Starbucks, а Люксембург да направи същото по случая с Fiat Chrysler отново във връзка с данъчни сделки.

И двете компании, както и двете страни, обжалват решенията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още