IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Apple могат да пострадат заради Brexit

Икономическата несигурност около резултата от референдума ще повлияе и на технологичните компании

14:09 | 06.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) носи нови притеснения за Apple, пише Bloomberg.

Забавянето на икономиката и валутните колебания след референдума в страната на 23 юни допринасят за по-слабото търсене на устройства на Apple, твърди анализаторът в Citigroup Global Markets Джим Сува.

Резултатът от вота увеличава предизвикателствата, с които се сблъсква технологичната компания, тъй като потребителите не сменят своите телефони толкова често. Тъй като нещата изглежда няма да се подобрят скоро, Сува прогнозира, че финансовите резултати на Apple ще се окажат под очакванията на Wall Street.

Докладът на Сува показва как вотът за Brexit може да има икономическо влияние, което все още не е добре осъзнато от компаниите по целия свят. Компаниите за недвижими имоти, банките, хранителните магазини и авиокомпаниите са сред тези, които ще понесат лошите последици.

Apple ще отчете финансовите си резултати на 26 юли. Цената на акциите на компанията спадна с 0,94% до 94,99 долара в края на търговията на борсата в Ню Йорк във вторник.

Корените на забавянето на търсенето на продукти на Apple се крият доста отвъд британските политики. След като нейните висок клас смартфони вече са достъпни в по-голямата част от света, сега компанията не може да намери достатъчно хора, на които да продава устройствата си.

Липсата на нови функции от висок клас направи по-лесно за потребителите да предпочетат да ползват по-старите си телефони. Сува твърди, че периодът за смяна на iPhone е нараснал от 24 месеца през 2013 г. до 28 месеца през 2016 г., а мнозина дори удължават времето до 36 месеца. Тенденцията очевидно допринесе за това Apple да отчете първия спад на продажбите си за тримесечие от 13 години, както се случи през април.

Ефектът от всичко това се усеща от доставчиците, които правят компоненти за устройствата на Apple. Тъй като се очаква търсенето на предстоящия iPhone 7 да бъде по-малко, Pacific Crest Securities понижи прогнозата си за няколко компании, които са част от веригата за доставки на Apple, включително тези на компаниите за чипове Cirrus Logic, Skyworks Solutions и Qualcomm.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още