IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Tidal е перфектната плячка за Apple?

И двете компании могат да получат много, ако сключат сделка

16:48 | 05.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Защо рапърът Джей-Зи купи музикалната стрийминг услуга Tidal (и нейната компания майка Aspiro) за 56 млн. долара през март миналата година? Това се случи само три месеца преди на пазара да се появи конкурентната Apple Music – в момент, в който Apple ухажваше R&B и хип-хоп звезди за сключването на ексклузивни партньорства с тях, пише в свой анализ Music Business Worldwide.

Най-известната от тях беше с Дрейк, за когото се твърди, че е получил 19 млн. долара. Може би само Джей-Зи видя накъде духа вятърът. Ако голяма звезда след голяма звезда започнат да приемат ексклузивните оферти на Apple, това ще облагодетелства едни акционери повече от други – тези в Apple най-вече.

Точно както при Spotify и YouTube, може да се изгради огромен бизнес благодарение на изпълнителите, без големи хонорари за създателите. Може би когато Джей-Зи и съпругата му Бионсе са направили предварително представяне на Tidal, на което се твърди, че по време на обяд двамата са обяснили бизнес модела на звезди като Кание Уест и Риана, нещата са станали малко като Brexit.

„Apple ще стане още по-богата от това, което правим. Нека си върнем контрола“ - това е призивът, който им е отправен. Така Tidal стартира по един по-различен начин, с хаштага #TIDALforALL (Tidal за всички – бел. ред.).

Същевременно не знаем нищо за финансите на Tidal под ръководството на Джей-Зи, но знаем, че през 2014 г., когато още беше под крилото на WiMP, е генерирала нетна загуба от 10 млн. долара. Дори и подкрепена от дълбоките джобове на Джей-Зи, платежоспособността на Tidal има срок на годност, в който изтича.

Разходите са се повишили значително след това, особено след като Tidal обеща да плаща по-големи отчисления на изпълнителите от Spotify. Ето защо той ще трябва да продаде компанията в някакъв момент, но познавайки Джей-Зи, можем да кажем, че цената няма да е никак малка. Именно цената вероятно е причината Samsung да се откаже от идеята за придобиване на Tidal през първото тримесечие на тази година. Сега Wall Street Journal твърди, че Apple води преговори с Джей-Зи за потенциално поглъщане на стрийминг услугата.

Независимо дали това ще се случи или не, има куп причини, поради които сделката би била полезна и за двете страни. 

Какви са те, можете да видите в нашата галерия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още