IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit направи Дъблин по-атрактивен за технологичните компании

Решението на Великобритания да излезе от ЕС постави много въпросителни пред бизнеса в Лондон

12:53 | 30.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дъблинският комисар по стартъпите Ниам Бушнел реагира на шокиращото решение на Великобритания да излезе от Европейския съюз (ЕС) като изпрати прессъобщение, озаглавено „Благодарение на Brexit”. Нейното мнение е, че след вота от миналата седмица въпросителните знаци стоят над почти всички ключови неща, които правят Лондон толкова привлекателен за технологичните компании, предава Bloomberg.

Като единствената оставаща англоговоряща столица в ЕС, която вече приютява компании като Facebook и Google в Европа, Дъблин има шанса да спечели от развода на Лондон с Брюксел.

Въпросът е ще успее ли ирландската столица да се подготви за свежия приток на предприемачи и основатели на компании.

Кой вече е избрал Дъблин за своя база?

Twitter, Airbnb, Slack и други забележителни технологични компании са разположили своите европейски централи в Дъблин, в близост до т.нар. Silicon Docks, който е близо до квартала, наречен Googletown заради огромния кампус на Google там.

Apple е наела около 5500 души в Ирландия, Google – около 6000, Microsoft – 2000, а Dell – 2500. Технологичните компании имат над 80 хил. служители в Ирландия според IDA Ireland, която отговаря за привличането на чуждестранни инвестиция.

С какво Дъблин привлича технологичните компании?

Дъблин има няколко неща, които ще станат изключително привлекателни в рамките на ЕС, защото само тя ги притежава. Млади хора, чийто роден език е английският, 4,6 млн. души население, което е технически грамотно, и отвореност към таланти от чужбина. Но най-вече Ирландия предлага най-ниския корпоративен данък в Западна Европа – 12,5%.

Освен това страната е привлекателно място за лицензиране на права върху интелектуална собственост, тъй като патентите и доходите от авторски права се облагат само с 6,25% данък при някои обстоятелства, а 25% данъчни кредити са на разположение за изследвания и развитие. Ето защо много американски технологични компании използват Ирландия за място, на което да лицензират технологиите си за всички свои европейски филиали.

Засегнат ли е Дъблин от Brexit?

Все още не е ясно каква сделка ще постигне Великобритания с ЕС по време на преговорите си за напускане на блока. Но след като ограничаването на влизането на имигранти беше център на кампанията за напускане, има голям шанс да доведат до налагането на по-строги регулации, отколкото съществуват днес в Обединеното кралство, но това не се отнася до Ирландия. Въпреки че технологичните компании, базирани във Великобритания могат да бъдат принудени да се придвижват в истински лабиринт от разрешения за работа, Ирландия ще продължи да позволява на европейските таланти да идват на нейна територия и да работят.

Тази седмица ирландското правителство представи план за инвестирането на около 2 млн. евро в опит за привличане на около още 3000 технологични работници в Ирландия, като целевите пазари включват Централна и Южна Европа.

Дали Дъблин е очевидният избор тогава?

Не е толкова просто. Обезценяването на паунда прави Лондон доста по-евтин за технологичните компании. Освен това с напускането на Великобритания Ирландия ще загуби ценен съюзник в борбата да запази своята данъчна ставка от 12,5%.

Други технологични центрове в страните от ЕС също се борят за привличането на технологични таланти. Берлин в частност има развиваща се стартъп сцена и също е атрактивно място за основателите на компании и инженери от ЕС и отвъд него.

Не води ли ЕС битка с данъчните практики на Ирландия?

Да. Европейската комисия разследва данъчните сделки на Apple с Ирландия. Решението се очаква най-рано през следващия месец, а Ирландия и Apple се подготвят за загуба. Но ЕС разследва изключително специфична сделка, която Apple твърди, че е получила от Ирландия, така че няма реална заплаха за цялостната данъчна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още