Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Промени ли коронакризата консумацията на кафе?

Любителите на горещата напитка все повече ще оценяват многопластовите кафета, които ще се предлагат от крафт пекари, прогнозира Йордан Дъбов

Промени ли коронакризата консумацията на кафе?

Снимка: Pixabay

Заради кризата около коронавируса навиците се променят и потреблението на кафе вкъщи се засилва, като хората искат да се докоснат до по-класни и по-качествени кафета. Новите технологии все повече ще намират място в бранша, прогнозира в Bloomberg TV Bulgaria Interview Йордан Дъбов, собственик на "Dabov Specialty Coffee".

Още по темата

„Пазарът на кафе няма от какво да се притеснява - кафе ще се пие все повече и повече, очаква той. - Статистиката ясно показва огромния ръст от края на 80-те години от над 60% по официални данни, като към това трябва да се прибави консумацията на фермерите и техните семейства.“

Собственикът на "Dabov Specialty Coffee" смята, че потребителите няма да купуват кафе на цена над 700 лева за килограм, но могат да се насочат към по-специфични сортове, с които да си доставят удоволствие. Той смята, че не пиенето на кафе е ритуал, а неговото приготвяне.

Дъбов разкри, че всички партньори на неговата компания са произвели кафе с изключително качество заради климата, но е било проблем намирането на хора, които да го берат на ръка заради коронапандемията.

По думите му до 2050 г. се очаква двойно увеличение на консумацията на кафе спрямо сегашните стойности, като Дъбов не вярва, че COVID-19 би повлиял по някакъв начин на тази тенденция.

„За тази година очакваният ръст на консумацията на кафе ще бъде почти 5%, а за последните осем години в САЩ повишението е с 3,8%“, информира той.

Йордан Дъбов все пак обясни, че заради кризата има известни проблеми с логистиката на пазара на кафе, но разкри, че сертифицирането дава предимства в бизнеса с производството на органично кафе.

Експертът е категоричен, че новите технологии все повече ще намират място в бранша. Според него любителите на горещата напитка все повече ще оценяват многопластовите кафета, които ще се предлагат от крафт пекари на качествени продукти.

Какви качества притежава кафето, произведено в Индия, и защо неговото отглеждане е обявено за иновационно? Какво е бъдещето на био кафето? Какви са тенденциите на българския пазар на био кафе? Има ли в нашата страна пекарни, създадени с високите технологии, които да изпичат кафе, за да стане то уникално? Ще разшири ли Дъбов нишата с предлагане на чай?

Повече за интереса на българския пазар към специалните кафета гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Interview можете да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Новата прогноза на Activision Blizzard предполага, че бумът в гейминга отшумява