IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla и Panasonic замразяват плана за увеличаване на капацитета на Gigafactory 1

Японската технологична компания преразглежда и своята идея за инвестиране в новия завод на автомобилния концерн в Шанхай

16:06 | 11.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският производител на електромобили Tesla Inc. и японската технологична компания Panasonic Corp. преустановяват своите планове за разширяване на капацитета на завода на автомобилния концерн в Невада, известен като Gigafactory 1, на стойност 4,5 млрд. долара заради опасения около търсенето на електрически превозни средства, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация на японското издание Nikkei. 

Двете дружества възнамеряваха да повишат производствения капацитет с 50% до 2020 г., но финансовите проблеми принудиха партньорите да преосмислят намеренията си.

Заводът използва доставяни от Panasonic клетки, с които създава батериите, използвани за Model 3.

Първоначалната идея на двете дружества е била капацитетът на Gigafactory 1 да се увеличи от сегашните 35 гигаватчаса до 54 гигаватчаса.

Panasonic също така обмисля да отложи планираното инвестиране, насочено към завода на Tesla в Шанхай, в който ще се произвеждат батерии и електромобили, като вместо това ще подкрепи американския концерн чрез предоставяне на техническа помощ и определи количества батерии от друг свой производствен център, посочва японския вестник.

На фона на тази новина акциите на Tesla поевтиняха с 4,7% до 263,20 долара за акция в търговията преди началото на сесията на Нюйоркската фондова борса.

В понеделник американската инвестиционна банка Morgan Stanley занижи очакванията си за Tesla, заявявайки, че е очаква автомобилопроизводителят да достави по-малко превозни средства през 2019 г., особено от скъпия седан Model S и спортния Model X.

Продажбите на Tesla спаднаха с 31% през първото тримесечие, след като компанията се сблъска с проблеми по първите доставки на Model 3 в Европа и Китай заради по-дългите периоди за изпълнение на поръчките.

Но компанията от Силициевата долина потвърди своята прогноза да достави между 360 хил. и 400 хил. превозни средства тази година. Tesla заяви, че американските поръчки на нейния нов Model 3, който наскоро беше пуснат на цена от 35 хил. долара, е надвишил капацитета на компанията за изпълнение през тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
а пък в китайската гигафактори са започнали покрива да слагат вече ... кога беше преди няколко месеца Импа все още пишеше че фалират вече окончателно :https://***.youtube.com/watch?time_continue=7&v=f0cg_9CtS3Iклипчето е отпреди 3-4 дена :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още