IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подозира малка софтуерна компания за разпространението на Petya

Следователи смятат, че разпространението на вируса е започнало чрез ъпдейти на фирмата

08:34 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Службата за борба с кибернетичната престъпност в Украйна е иззела вчера сървърите на малка софтуеърна компания заради подозрения за разпространение на вируса Petya, предават АП и ТАСС.

Според съобщение на службата нейни агенти са нахлули в офисите на фирмата M.E.Doc, за да спрат "незабавно безконтролното разпространяване" на зловреден софтуер.

Говорителят на киберполицията Юлия Квитко намекна, че M.E.Doc е изпратила или се е готвела да изпрати нов ъпдейт на данъчен софтуер, който произвежда.

Украински следователи смятат, че първоначалното разпространяване на вируса Petya, който порази компютри на компании, банкомати, бензиностанции и банки в Украйна, е започнало именно чрез ъпдейтите, разпращани от M.E.Doc.

Не ясно как хакерите са проникнали в сървърите на украинската фирма, а нейното ръководство настоява, че разпращаните ъпдейти са били безвредни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още