IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания въвежда "данък Google"

Обединеното кралство търси възможности да се справи с големите международни компании, които избягват плащането на данъци

14:35 | 04.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британският министър на финансите Джордж Озбърн представи в сряда нов данък от 25% за чуждестранните компании, които развиват стопанска дейност в Обединеното кралство. Целта е да се овладее това, което правителството определя като избягване на данъци от мултинационалните компании, пише Wall Street Journal.

Според британското правителство данъкът ще донесе 1 млрд. паунда приходи за пет години. Властите обаче все още не са обяснили каква ще е методологията, която стои зад новия данък.

Озбърн посочи технологичните компании като основни нарушители на правилата в системата. Въпреки че не спомена конкретни имена, британската преса бързо нарече мерките “данък Google”.

“Някои от най-големите компании в света, включително тези в технологичния сектор, използват сложни структури, за да избягват плащането на данъци”, посочва той. “Това не е често спрямо останалите британски фирми. Не е честно и към самите британци. Днес слагаме край на това. Посланието ми е ясно: ниски данъци, но ниски данъци, които трябва да бъдат платени”.

Данъчните и правните консултанти бързо зададоха въпроса дали данъкът ще може да се прилага ефективно, тъй като е трудно да се докаже, че компаниите извършват нещо незаконно, за да избягват плащането на данъците в страната.

Предложението, което ще влезе в сила на 1-ви април 2015 г., се появява в момент, в който Европейският съюз и отделни държави в него принуждават големите американски компании да плащат повече данъци. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) разглежда начините за пренасочване на печалбите зад граница в страни, където данъците са значително по-ниски. Междувременно Европейският съюз разследва дали някои държави не са сключили нелоялни сделки с конкретни фирми.

Британското правителство ще проведе консултации за новия данък по-късно този месец, въпреки че не е ясно кога ще бъдат разкрити ключови детайли за него. Мерките са подкрепени от консервативното мнозинство.

Говорите на Apple и Uber твърдят, че компаниите спазват данъчните закони във всяка страна, в която оперират. Представителите на Google и Facebook не са отговорили на запитванията за коментар все още.

Някои анализатори твърдят, че са останали изненадани от факта, че Великобритания предприема подобни действия в навечерието на решенията на други международни организации като ОИСР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още