Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Агроекологията свива негативите от нарасналия апетит за риба в света

Годишната консумация на риба на жител на планетата се е увеличава

Агроекологията свива негативите от нарасналия апетит за риба в света

Снимкa: Pixabay

В момент, в който търсенето на риба сред потребителите в света продължава да нараства и да стимулира сектора на аквакултурите, изследователите се опитват да намалят негативните последици от масовото производство чрез прилагането на агроекологични принципи, предаде Франс прес.

"Ще произвеждаме повече риба, но, за да можем да го правим, сме задължени да оказваме по-малко влияние върху околната среда", обясни Лионел Дабади от Центъра за международно сътрудничество в агрономическите изследвания за развитие и организатор на международния конгрес Аква 2018 (Aqua 2018), който се провежда от 25 до 29 август в южния френски град Монпелие и е посветен на тези въпроси, предаде БТА.

Конгресът се финансира основно от компании, занимаващи се аквакултури, и се провежда на всеки 6 години. През 2018 година в него участват 2500 участници от над 60 страни. 

Още по темата

Според Дабади аквакултурата влияе на околната среда, а това има последици и за самата нея, тъй като има все повече проблеми със смъртността при рибите, a съществуват и рискове от патологии.

Аквакултурата вече от няколко години дава половината от рибата, консумирана от човечеството.

Тенденцията беше потвърдена от последния доклад на Организацията по прехрана и земеделие на (ФАО) ООН, според който аквакултурата е допринесла за близо 53% от произведените през 2016 година 171 милиона тона риба.

Годишната консумация на риба на жител на планетата се е увеличила до 20,5 килограма през 2017 година спрямо 9 килограма през 1961 година, според последните проучвания на ФАО.

Дабади напомня, че днес риболовът не може да задоволи допълнителното търсене, тъй като е достигнал максимума си.

"Дори с устойчивите мерки за риболов, с разумния риболов, ще поддържаме запасите, може би малко ще ги подобрим, но няма да ги увеличим много, така че от съществено значение за увеличението ще е отглеждането на риби".

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пътят на дървесината до електрическа китара