Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британците избягват почивките в еврозоната

Причината за тенденцията е преди всичко резкият спад в стойността на британския паунд спрямо еврото

Британците избягват почивките в еврозоната

Снимка: Ройтерс

Британските туристи все по-често избягват Еврозоната като туристическа дестинация поради продължаващата несигурност на Brexit. Това става ясно от доклад на британския туроператор Thomas Cook. Преди всичко Турция се възползва от това, като заменя Гърция като втората любима дестинация на британците през тази година. Тунис отново печели благоразположението на британците, но Испания все още е цел номер едно.

Докато през миналата година само 38% от британските клиенти на Thomas Cook са резервирали почивка извън еврозоната, през тази година това ще направят 47% от тях - малко под половината. В проучването 43% от клиентите на Thomas Cook заявяват, че не искат да отидат на почивка в ЕС.

Още по темата

Според оператора причината за спада на желанието за пътуване в страните от еврозоната е преди всичко резкият спад в стойността на британския паунд спрямо еврото и продължаващата несигурност за излизането от ЕС. Това обяснява и засиления интерес към пакетните сделки: Туристите искат по този начин да се хеджират срещу валутните рискове. Около две трети от клиентите на Thomas Cook са резервирали пакет „ол инклузив“ през 2019 г. - леко увеличение спрямо предходната година.

Паундът загуби около 12% от стойността си спрямо единната валута след референдума за Brexit през 2016 г. Така почивката за британците в еврозоната става значително по-скъпа. За доклада си  Thomas Cook е интервюира 28 500 клиенти за плановете им. Оценени са и  вече направени резервации.

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Новини Thomas Cook Brexit

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ ще се включи в прайда във Франкфурт