IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danone търси нов ръководител, но намирането на кандидат може да е трудно

Причината е в неясната роля на досегашния главен изпълнителен директор Еманюел Фабер

18:35 | 02.03.21 г.
<p>
	Еманюел Фабер се оттегли от поста си под натиска на инвеститорите.&nbsp;<em>Christopher Goodney/Bloomberg</em></p>

Еманюел Фабер се оттегли от поста си под натиска на инвеститорите. Christopher Goodney/Bloomberg

Еманюел Фабер, президент и главен изпълнителен директор на Danone, напуска поста си след натиск от инвеститори като Artisan Partners и активисткия хедж фонд Bluebell Capital Partners. Но това е само частична победа за хората, които настояваха за реформиране на най-големия производител на кисело мляко в света, предава Bloomberg.

Макар че Фабер ще се оттегли като главен изпълнителен директор „в близко бъдеще“, той ще остане неизпълнителен президент.

Danone има силен портфейл от активи, включително в сегмента на напитките на растителна основа като соево и бадемово мляко, но се представя слабо през последните пет години. Нов главен изпълнителен директор може да управлява по-добре тези активи, откривайки пътя към възстановяване. А Фабер започна процеса по орязване на портфейла, откривайки път напред за наследника си.

Опасността е в оставането на Фабер като неизпълнителен президент, което може да затрудни избирането на качествен главен изпълнителен директор сред ръководители извън компанията.

Потенциалните кандидати може да смятат, че няма да имат стратегическа свобода, особено като се има предвид, че предишният главен изпълнителен директор Сесил Кабани ще остане до Фабер като вицепрезидент. Бордът също подкрепя плана на Фабер за управление на компанията въз основа на географските подразделения вместо по продуктови линии, ограничавайки още повече свободата на действие на новия главен изпълнителен директор.

По-добрият път за Danone щеше да е първо да назначи наистина независим президент, който след това може да поведе търсенето на външен главен изпълнителен директор. Тъй като бордът отхвърля този вариант, той ще трябва да гарантира, че присъствието на Фабер няма да спъва процеса по подбор или да ограничава новия лидер.

Danone съобщи късно в понеделник, че назначава също Жил Шнеп, бивш председател и главен изпълнителен директор на производителя на електрическо оборудване Legrand, който се присъедини към борда през декември, като вицепрезидент заедно с Кабани. Ролята на Шнеп като водещ независим директор ще бъде прехвърлена на дългогодишния член на борда Жан-Мишел Северино. Двамата ще трябва да улеснят назначаването на външен главен изпълнителен директор и да гарантират, че той или тя ще може да сложи собствен отпечатък върху компанията. Данон Данон

Дори с нов лидер Danone ще бъде изправена пред някои сходни проблеми като нарастваща конкуренция във важни категории, включително млечни напитки, напитки на растителна основа и бебешки храни в Китай. Компанията ще трябва да обмисли и освобождаването си от слабо представящи се активи като адаптирано мляко и части от подразделението си за бутилирана вода.

Danone съобщи тази седмица, че се готви да продаде дела си в China Mengniu Dairy, който може да струва над 2 млрд. долара, и да използва по-голямата част от приходите за обратно изкупуване на акции. Потенциален конфликт може да избухне, ако новият главен изпълнителен директор иска да инвестира тези средства във вдъхването на нов живот на брандове като киселото мляко Activia, което трябва да получи тласък от повече потребители, съсредоточени върху здравето и благосъстоянието си.

Има някои причини за оптимизъм за Danone. Когато Марк Шнайдер стана главен изпълнителен директор на конкурента Nestle през 2017 г., неговият предшественик Пол Бълке стана президент, но това не спря Шнайдер да подобри дейностите на компанията, да се освободи от значителни активи и да направи вдъхновяващи придобивки. Данон Данон

Ако Danone може да направи същото, това ще приближи съотношението между цена и доход от 17 пъти до това на Nestle от 22 пъти, генерирайки значителна стойност за акционерите.

Ако това не се случи, можем да очакваме, че инвеститорите в Danone ще поискат промяна, този път с фокус върху ролята на Фабер като президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още