IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски страни изтеглят шоколадови изделия Kinder заради салмонела

Италианската Ferrero изтегли продукти, произведени в белгийски завод и пуснати във Франция, Белгия, Великобритания, Северна Ирландия, Германия и Швеция

17:53 | 05.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Фигурки от шоколадови яйца Kinder Surprise. Снимка: БГНЕС/EPA/STEPHANIE LECOCQ</em></p>

Фигурки от шоколадови яйца Kinder Surprise. Снимка: БГНЕС/EPA/STEPHANIE LECOCQ

Две седмици преди Великден са засечени десетки случаи на салмонела в Европа, като подозренията са насочени към шоколадови продукти Kinder, произведени в Белгия и изтеглени от производителя Ferrero, предадоха AFP и БТА.

Италианската компания изтегли серия продукти Kinder, произведени в завода в Арлон, Белгия, които са пуснати в търговската мрежа във Франция, Белгия, Великобритания, Северна Ирландия, Германия и Швеция, уточни пред AFP Ferrero.

Здравните власти във Великобритания вече съобщиха в събота за изтеглянето на някои партиди шоколадови яйца Kinder Surprise заради потенциална връзка с епидемия от салмонела.

Говорител на британските здравни власти уточни вчера пред AFP, че са регистрирани 63 случая на салмонела на територията на страната.

Във Франция Националният референтен център за салмонела към института "Луи Пастьор“ е регистрирал 21 болни, като за 15 от тях се смята, че са консумирали въпросните продукти на Kinder, според Френската агенция за обществено здраве. Средната възраст на заболелите е 4 години.

Проучвания, проведени от агенцията за обществено здраве, са установили, че 15 от интервюираните болни, които са консумирали някои от изтеглените предходните дни продукти с марка Kinder, са проявили симптоми, уточни в комюнике Френската агенция за обществено здраве.

Във Франция изтеглянето обхваща стотици тонове шоколади, обяви говорител на Ferrero.

Никой от продуктите ни на френския пазар не е дал положителна проба за салмонела, не сме получили никакво оплакване от потребителите, уточни вчера в комюнике компанията.

Френската агенция за обществено здраве съветва хората, които са консумирали от засегнатите продукти, да се консултират бързо с лекар.

Хранителните отравяния, причинени от салмонела, водят до стомашно-чревни разстройства, придружени с висока температура в рамките на 48 часа след консумацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още