IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските фирми от индустрията на лукса зарязаха добрите маниери

Тихо и тайно LVMH увеличи делa си в своя по-малък конкурент Hermès, а сега компаниите се замерват с жалби

11:17 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производителят на Louis Vuitton е заплашен от глоба и накърняване на имиджа си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Производителят на Louis Vuitton е заплашен от глоба и накърняване на имиджа си. Снимка: Ройтерс

Това би следвало да е един свят на свободата и добрите нрави. Но сега двамата френски конкуренти Hermès и LVMH се погрижиха за истински смут в индустрията на луксозни стоки. Защото добре известният със своите чанти Louis Vuitton и рокли Dior концерн LVMH изостави своята елегантна сдържаност и добрите си маниери, пише в анализ по темата германският Die Welt.

LVMH обвинява своя по-малък конкурент Hermes, че е подбудител към клеветническа кампания срещу по-голямата фирма. Всичко това ще навреди много на репутацията на LVMH, твърди заместник-главният изпълнителен директор Пиер Годе.

Човек би могъл почти да изпита жал за световния лидер в света на луксозните стоки. Но само почти. Защото жалбите на Годе са част от отбранителната стратегия, с помощта на която LVMH иска да избегне предстоящо наказание и глоба от страна на френския борсов надзорен орган AMF (Autorité des marchés financiers). Така пламтящата от дълги години война между двете известни компании достигна нов пик. 

Спорът започна през октомври 2010 г. По това време LVMH обяви за изненада на пазарите, че държи 17% от капитала на Hermès и ще увеличи този дял по-нататък. Семейно контролираната 175-годишна компания определя като "атака" изненадващото изкупуване на 17,1% от акциите ѝ от страна на LVMH през октомври 2010 г. Към онзи момент това са представлявали две трети от свободно търгуваните акции на Hermеs. Междувременно LVMH вече притежава близо 23 на сто от по-малкия си конкурент.

LVMH е придобила акциите по спорен начин чрез серия от кешови капиталови суапове, които са разследвани от френския пазарен регулатор AMF. От своя страна корпорацията настоява, че "стриктно спазва правилата".  Делът е бил придобит не чрез изкупуване на акции от борсата, а чрез деривати, които дават право на придобиване на дял за определен период от време. Концернът на Бернар Арно придобива капитал, без да уведоми AMF за това, че праговете от пет и десет процента са надвишени. Защото гигантът в сферата на луксозните стоки е използвал за сделката конвертируеми облигации, които е купил преди няколко години, и за които е трябвало действително да се плати в брой. Така всъщност не е имало нужда от докладване на сделката.

Главният изпълнителен директор на LVMH Арно заявява тогава, че той е направил това, за да защити Hermès. Защото до него достигнали слухове, че голяма чуждестранна група за луксозни стоки и китайски инвестиционни фондове проявяват интерес към придобиване на акции на Hermès.

Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още