IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модните производители настояват за по-голяма сигурност в Бангладеш

Известни компании от бранша подписаха споразумение за по-голям контрол над заводите в страната

09:33 | 16.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	На редица места по целия свят (на снимката - Манила) се състояха демонстрации в подкрепа на служителите в Бангладеш. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

На редица места по целия свят (на снимката - Манила) се състояха демонстрации в подкрепа на служителите в Бангладеш. Снимка: Ройтерс

След опустошителния срив на фабрика в Бангладеш едно евентуално споразумение за защита на сградите от пожар намира все по-широка подкрепа сред текстилните фабрики в страната, дори и от по-големите заводи. Известни модни компании се ангажират с налагането на норми за безопасност в заводите. Сред тях са шведската модна верига Hennes & Mauritz (H & M), компанията-майка на Zara - Inditex, и базираната в Дюселдорф германска верига C & A, които в понеделник подписаха такова споразумение, пише Wall Street Journal.

Това ще позволи на западните компании да играят важна роля в контрола на основната и най-важна индустрия в страната близо три седмици след срутването на текстилната фабрика в Дака, при което бяха убити повече от 1 000 души. Инцидентът хвърли светлина върху лошите условия, при които служителите от най-вече женски пол трябва да се трудят в текстилните фабрики. Наскоро десетки хиляди хора протестираха по улиците на Дака срещу тежките условия на труд и за по-високи заплати.

В Бангладеш избухна спонтанно недоволство и масови протести, а властите бяха принудени да арестуват собственика на осеметажната сграда, помещавала текстилни ателиета в предградието на столицата Дака - Савар, която рухна преди седмици и погреба под развалините си работещите за западни модни фирми.

При споменатото правно обвързващо споразумение става дума за петгодишен договор за цялата текстилна промишленост на страната. То предвижда назначаването на специален мениджър по сигурността, който следва да проучи всички 5 000 фабрики за дрехи в страната. В допълнение ще има и специални противопожарни тренировки за служители. Фирмите, които подпишат пакта, няма да имат право да възлагат работа в заводи, които не са преминали тестовете за безопасност. Освен това търговците на дребно ще гарантират разходите за необходимите ремонти и реконструкции на сградите, както обяви „Кампанията за чисти дрехи“ - активистка група, която участва в споразумението.

И компанията-майка на модната марка Calvin Klein – PVH, както и Tchibo, според някои данни ще се придържат към новите препоръки за сигурността. Двете компании вече подписаха подобен пакт през изминалата година, който обаче все още не влязъл в сила.

Споразумението се смята за крайъгълен камък на усилията за подобряване на условията на труд в оценяваната на 20 милиарда долара текстилна промишленост на страната. Тридесет търговски концерна се срещнаха преди две седмици в Германия, за да се споразумеят за мерки за стандартите за безопасност. Те си дадоха за това срок до вторник вечерта.

H&M изрази надежда, че идеята ще бъде подкрепена от много други търговци на дребно, за да покаже действителен ефект. Участието на шведите, Inditex и C&A със сигурност обаче ще увеличи натиска върху други компании да се присъединят към идеята.

"За да имаме влияние и да бъдем устойчиви, се нуждаем от широка коалиция на марки", казва се в изявление на H&M.

Някои от най-големите световни корпорации, като Wal-Mart, все още не са заели позиция. Представители на американскиата верига на дребно, които също са участвали в срещата в Германия, не са били открити за коментар.

Бангладеш е третият по големина в света износител на дрехи. Според редица групи за правата в труда фабриките спестяват от редица неща – от работни заплати до мерките за сигурност, за да привличат договори за изпълнение в страната. Според „Кампанията за чисти дрехи“ през последните двадесет години при различни инциденти са загинали повече от 2 000 текстилни работници.

Евтиният труд на бангладешките служителки изостря открай време апетита на големите западни търговски и текстилни марки. Wal-Mart, H&M, Tommy Hilfiger, GAP, Levi Strauss, Zara, Carrefour, Marks & Spencer преместиха производства там или работят чрез посредници от години.

Текстилният сектор, известен с минималните си инвестиции и многобройната си работна ръка, е един от икономическите стълбове на Азия. Така много страни от региона навлизат в етапа на индустриализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още